Het kortwieken van de macht van de vakbonden in de meeste landen heeft met andere woorden het inflatiegevaar afgezwakt. Met uitzondering van België is in de meeste andere landen van een automatische indexkoppeling geen sprake meer. Inflatie met dubbele cijfers is dus uitgesloten.

Wanneer er inflatie komt, zal die het gevolg zijn van een vraag die het aanbod overtreft. De bedrijven zullen de vraag niet kunnen bijhouden, met prijsstijgingen tot gevolg. De combinatie van stijgende rentevoeten met stijgende prijzen zal inflatie veroorzaken en pas tegen die achtergrond zal de inflatie opnieuw een kans krijgen.

Het kortwieken van de macht van de vakbonden in de meeste landen heeft met andere woorden het inflatiegevaar afgezwakt. Met uitzondering van België is in de meeste andere landen van een automatische indexkoppeling geen sprake meer. Inflatie met dubbele cijfers is dus uitgesloten. Wanneer er inflatie komt, zal die het gevolg zijn van een vraag die het aanbod overtreft. De bedrijven zullen de vraag niet kunnen bijhouden, met prijsstijgingen tot gevolg. De combinatie van stijgende rentevoeten met stijgende prijzen zal inflatie veroorzaken en pas tegen die achtergrond zal de inflatie opnieuw een kans krijgen.