Een ton koper werd tot dusver in 2009 zowat 10% duurder, alvorens er vorige week een kleine correctie optrad. Correcties kunnen er nog voorkomen, meer bepaald telkens wanneer er tegenvallende macro-economische indicatoren worden bekendgemaakt, maar de trend op de kopermarkt lijkt toch te verbeteren.

Bill O'Neill, managing partner bij commodities brokerage Logic Investment Services, wijt de stijging van de koperprijs aan het feit dat beleggingsfondsen minder behoefte hebben om aan cash te raken dan enkele maanden geleden het geval was. Hij vindt het daarom nog te vroeg om al van een fundamenteel herstel van de prijzen voor basismetalen te spreken.

Andere analisten geloven op basis van de evolutie van de koperprijs wel in een pril herstel van de wereldeconomie. Paul Kasriel, chef econoom bij The Northern Trust, gelooft bijvoorbeeld in bodemvorming bij de basismetalen. Als gevolg van hogere prijzen voor onder andere koper kan inflatie tegen het einde van dit jaar opnieuw een probleem vormen.

Opnieuw speelt de factor China een rol in het verhaal. Dat land is volop bezig om een economisch stimuleringsprogramma uit te voeren en koopt daarom op grote schaal grondstoffen. De recente stijging van de Baltic Dry Index is een andere exponent van dat stimuleringsprogramma.

Een ton koper werd tot dusver in 2009 zowat 10% duurder, alvorens er vorige week een kleine correctie optrad. Correcties kunnen er nog voorkomen, meer bepaald telkens wanneer er tegenvallende macro-economische indicatoren worden bekendgemaakt, maar de trend op de kopermarkt lijkt toch te verbeteren. Bill O'Neill, managing partner bij commodities brokerage Logic Investment Services, wijt de stijging van de koperprijs aan het feit dat beleggingsfondsen minder behoefte hebben om aan cash te raken dan enkele maanden geleden het geval was. Hij vindt het daarom nog te vroeg om al van een fundamenteel herstel van de prijzen voor basismetalen te spreken. Andere analisten geloven op basis van de evolutie van de koperprijs wel in een pril herstel van de wereldeconomie. Paul Kasriel, chef econoom bij The Northern Trust, gelooft bijvoorbeeld in bodemvorming bij de basismetalen. Als gevolg van hogere prijzen voor onder andere koper kan inflatie tegen het einde van dit jaar opnieuw een probleem vormen. Opnieuw speelt de factor China een rol in het verhaal. Dat land is volop bezig om een economisch stimuleringsprogramma uit te voeren en koopt daarom op grote schaal grondstoffen. De recente stijging van de Baltic Dry Index is een andere exponent van dat stimuleringsprogramma.