David Threlkeld, voorzitter van metaalhandelaar Resolved, vreest zelfs voor een catastrofe op de kopermarkt. Threlkeld weet waarover hij het heeft, want in 1996 vestigde hij de aandacht op de situatie op de loodmarkt.

Daar had zich een zeepbel gevormd als gevolg van ongelimiteerde aankopen door Sumitomo Corporation en diens topman Yasuo Hamanaka.

Threlkeld sluit een daling van de koperprijs met meer dan 50% over een relatief korte periode niet uit. De handelaar, die al meer dan 40 jaar in het vak zit, stelt dat 90% van de recente aankopen werden verricht door speculanten. Zelfs grote Chinese varkensboeren kochten koper.

China, de grootste consument van koper in de wereld, importeerde vorig jaar 3,20 miljoen ton koper in 2009, of 119% meer dan in 2008.

Volgens Threlkeld is echter niet al dat koper verbruikt. In China zou ongeveer 3 miljoen ton koper zijn opgeslagen dat niet is aangemeld of geregistreerd.

De katalysator voor een prijsval kan een verhoging van de rente in China of in de Verenigde Staten zijn. Een timeframe kan Therkeld echter niet geven.

Hij merkt op de 'geheime' voorraden in China goed zijn voor meer dan de helft van de Chinese consumptie in 2009. We bevinden ons momenteel in een unieke situatie met een surplus aan productie die nog steeds stijgende is op een moment dat de consumptie daalt.

David Threlkeld, voorzitter van metaalhandelaar Resolved, vreest zelfs voor een catastrofe op de kopermarkt. Threlkeld weet waarover hij het heeft, want in 1996 vestigde hij de aandacht op de situatie op de loodmarkt. Daar had zich een zeepbel gevormd als gevolg van ongelimiteerde aankopen door Sumitomo Corporation en diens topman Yasuo Hamanaka. Threlkeld sluit een daling van de koperprijs met meer dan 50% over een relatief korte periode niet uit. De handelaar, die al meer dan 40 jaar in het vak zit, stelt dat 90% van de recente aankopen werden verricht door speculanten. Zelfs grote Chinese varkensboeren kochten koper. China, de grootste consument van koper in de wereld, importeerde vorig jaar 3,20 miljoen ton koper in 2009, of 119% meer dan in 2008. Volgens Threlkeld is echter niet al dat koper verbruikt. In China zou ongeveer 3 miljoen ton koper zijn opgeslagen dat niet is aangemeld of geregistreerd. De katalysator voor een prijsval kan een verhoging van de rente in China of in de Verenigde Staten zijn. Een timeframe kan Therkeld echter niet geven. Hij merkt op de 'geheime' voorraden in China goed zijn voor meer dan de helft van de Chinese consumptie in 2009. We bevinden ons momenteel in een unieke situatie met een surplus aan productie die nog steeds stijgende is op een moment dat de consumptie daalt.