Vooral de zwaar afgestrafte Chinese beurzen laten zich nogmaals van hun betere zijde zien. In Japan wordt er opnieuw gehandeld, nadat er gisteren vanwege een nieuwe feestdag niet werd gehandeld.

Azië krijgt echter met een nieuw probleem af te rekenen, in de vorm van de alsmaar stijgende prijzen van sojabonen, maïs en graan.

De stijging van de grondstoffenprijzen is een gevolg van de droogte die in de VS steeds grotere proporties dreigt aan te nemen. Op de achtergrond speelt uiteraard ook de Europese schuldencrisis nog steeds een rol.

Vrijdag het vervolg over de Spaanse regeling

Aanstaande vrijdag vindt weer een Eurotop plaats, die voornamelijk in het teken zal staan van de voorwaarden die gesteld zullen worden aan de steun voor Spaanse banken. De steun zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers immers op termijn buiten de Spaanse begroting vallen.

Andere landen willen dat de risico's goed worden ingeschat met extra stresstesten, zodat het risico van onverwachte schulden wordt beperkt. Daarnaast willen ze ook voorkomen dat Spanje en zijn banken er makkelijker van af komen dan bijvoorbeeld Ierland en Duitsland.

Ierland moest steun aanvragen voor de redding van de Ierse banken, terwijl Duitsland miljarden in de Landesbanken heeft gestoken.

De Spaanse regering nam al een voorschot door bezuinigingen en belastingverhogingen aan te kondigen. Volgens onofficiële berichten zullen aandeelhouders maar ook houders van hybride producten indirect bijdragen aan de steun.

Ook zullen de betrokken banken mogelijk dividend- en salarismatiging opgelegd krijgen en zullen zij beperkt worden in het opkopen van Spaanse staatsschuld.

Donderdag stemt de Duitse Bundestag over de hulp aan Spanje via het ESM-steunfonds, terwijl op vrijdag in Italië in de kamer het ESM en mogelijk ook het fiscale pact zal worden besproken. Voor verdergaande oplossingen en afspraken is waarschijnlijk tot 15 september geduld nodig.

Vooral de zwaar afgestrafte Chinese beurzen laten zich nogmaals van hun betere zijde zien. In Japan wordt er opnieuw gehandeld, nadat er gisteren vanwege een nieuwe feestdag niet werd gehandeld. Azië krijgt echter met een nieuw probleem af te rekenen, in de vorm van de alsmaar stijgende prijzen van sojabonen, maïs en graan. De stijging van de grondstoffenprijzen is een gevolg van de droogte die in de VS steeds grotere proporties dreigt aan te nemen. Op de achtergrond speelt uiteraard ook de Europese schuldencrisis nog steeds een rol.Vrijdag het vervolg over de Spaanse regeling Aanstaande vrijdag vindt weer een Eurotop plaats, die voornamelijk in het teken zal staan van de voorwaarden die gesteld zullen worden aan de steun voor Spaanse banken. De steun zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers immers op termijn buiten de Spaanse begroting vallen. Andere landen willen dat de risico's goed worden ingeschat met extra stresstesten, zodat het risico van onverwachte schulden wordt beperkt. Daarnaast willen ze ook voorkomen dat Spanje en zijn banken er makkelijker van af komen dan bijvoorbeeld Ierland en Duitsland. Ierland moest steun aanvragen voor de redding van de Ierse banken, terwijl Duitsland miljarden in de Landesbanken heeft gestoken. De Spaanse regering nam al een voorschot door bezuinigingen en belastingverhogingen aan te kondigen. Volgens onofficiële berichten zullen aandeelhouders maar ook houders van hybride producten indirect bijdragen aan de steun. Ook zullen de betrokken banken mogelijk dividend- en salarismatiging opgelegd krijgen en zullen zij beperkt worden in het opkopen van Spaanse staatsschuld. Donderdag stemt de Duitse Bundestag over de hulp aan Spanje via het ESM-steunfonds, terwijl op vrijdag in Italië in de kamer het ESM en mogelijk ook het fiscale pact zal worden besproken. Voor verdergaande oplossingen en afspraken is waarschijnlijk tot 15 september geduld nodig.