Voor de trouwe lezers van deze bijdrage is de recordkoers van de Dow-Jones-index geen verrassing. En diezelfde beleggers weten dat de S&P500-index, als trendsetter voor aandelen, belangrijker is. Maar die staat vandaag op 2 procent van zijn all-time high. Krantenkoppen hebben invloed. Een aankondiging dat de huizenbouw opveert, is bijvoorbeeld goed voor bedrijven die cement produceren. Zo is ook het record van de Dow-Jones goed nieuws voor de financiële-dienstensector. Bedrijven die onder meer aan portefeuillebeheer doen, maken hun grootste winst wanneer beleggers voluit voor aandelen kiezen. Want de beleggers keren terug naar de beurs als de koersen voluit stijgen.

De financiële-dienstensector is sinds 1 januari 2013 de koploper met een stijging van 10,1 procent. Een aandeel dat sinds drie maanden beter presteert dan het gemiddelde van zijn sectorgenoten, is dat van Legg Mason (NYSE), een wereldwijde vermogensbeheerder met diensten voor individuele en institutionele beleggers. Met de financiële crisis leed het bedrijf in 2009 grote verliezen. Toen volgde een belangrijke herstructurering. Op 5 maart kondigde Legg Mason nog extra besparingen aan. Ook heeft het bedrijf er blijkbaar zelf vertrouwen in, want een terugkoopprogramma van eigen aandelen is aan de gang.

Op de langetermijngrafiek van de financiële-dienstensector is de rally sinds het doorbreken van de weerstand op 480 punten duidelijk zichtbaar. De volgende belangrijke weerstand ligt op 600 punten. Vergelijken we de prestatie van deze grafiek sinds 2007 met de prestatie van de S&P500, dan is duidelijk hoe het was gesteld met het vertrouwen in de financiële dienstensector. Op de langetermijngrafiek van Legg Mason ziet u de felle trendommekeer in 2006. In 2007 was het hek van de dam. Net boven de 10 dollar kwam in 2009 eindelijk een einde aan de forse daling.

Het bedrijf presteerde ondermaats in zijn sector, maar raakt de koers door de Fibonacci-weerstand, dan kan die achterstand nog beter worden opgehaald. Daalt het aandeel opnieuw onder 28 dollar, dan is de opwaartse kracht doorbroken. Een doorbraak door 38 dollar betekent voor Legg Mason een keerpunt in zijn geschiedenis. Maar wellicht zijn daarvoor eerst nog wat meer krantenkoppen nodig.

Uit dit artikel onthouden we vier elementen die helpen succesvol te beleggen in aandelen: filter nieuwsberichten en zoek daarin naar kansen; volg de S&P500, de trendsetter voor aandelen; investeer in de sterkste sectoren; en controleer de sterkte van aandelen op korte en lange termijn.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Voor de trouwe lezers van deze bijdrage is de recordkoers van de Dow-Jones-index geen verrassing. En diezelfde beleggers weten dat de S&P500-index, als trendsetter voor aandelen, belangrijker is. Maar die staat vandaag op 2 procent van zijn all-time high. Krantenkoppen hebben invloed. Een aankondiging dat de huizenbouw opveert, is bijvoorbeeld goed voor bedrijven die cement produceren. Zo is ook het record van de Dow-Jones goed nieuws voor de financiële-dienstensector. Bedrijven die onder meer aan portefeuillebeheer doen, maken hun grootste winst wanneer beleggers voluit voor aandelen kiezen. Want de beleggers keren terug naar de beurs als de koersen voluit stijgen.De financiële-dienstensector is sinds 1 januari 2013 de koploper met een stijging van 10,1 procent. Een aandeel dat sinds drie maanden beter presteert dan het gemiddelde van zijn sectorgenoten, is dat van Legg Mason (NYSE), een wereldwijde vermogensbeheerder met diensten voor individuele en institutionele beleggers. Met de financiële crisis leed het bedrijf in 2009 grote verliezen. Toen volgde een belangrijke herstructurering. Op 5 maart kondigde Legg Mason nog extra besparingen aan. Ook heeft het bedrijf er blijkbaar zelf vertrouwen in, want een terugkoopprogramma van eigen aandelen is aan de gang.Op de langetermijngrafiek van de financiële-dienstensector is de rally sinds het doorbreken van de weerstand op 480 punten duidelijk zichtbaar. De volgende belangrijke weerstand ligt op 600 punten. Vergelijken we de prestatie van deze grafiek sinds 2007 met de prestatie van de S&P500, dan is duidelijk hoe het was gesteld met het vertrouwen in de financiële dienstensector. Op de langetermijngrafiek van Legg Mason ziet u de felle trendommekeer in 2006. In 2007 was het hek van de dam. Net boven de 10 dollar kwam in 2009 eindelijk een einde aan de forse daling. Het bedrijf presteerde ondermaats in zijn sector, maar raakt de koers door de Fibonacci-weerstand, dan kan die achterstand nog beter worden opgehaald. Daalt het aandeel opnieuw onder 28 dollar, dan is de opwaartse kracht doorbroken. Een doorbraak door 38 dollar betekent voor Legg Mason een keerpunt in zijn geschiedenis. Maar wellicht zijn daarvoor eerst nog wat meer krantenkoppen nodig.Uit dit artikel onthouden we vier elementen die helpen succesvol te beleggen in aandelen: filter nieuwsberichten en zoek daarin naar kansen; volg de S&P500, de trendsetter voor aandelen; investeer in de sterkste sectoren; en controleer de sterkte van aandelen op korte en lange termijn.Paul GinsZaakvoerder CompuGraphics nvUitgever TransStock en www.beursgrafiek.be