Maar ook op goud zou een belasting geheven kunnen worden. Het is namelijk vrij eenvoudig om bij de banken na te gaan wie er in de afgelopen jaren goud heeft gekocht. Van een veilige uitweg is wat het kopen van goud betreft dus geen sprake, de tentakels van de overheid reiken tot op de goudmarkt.

Dat een heffing op goud geen utopie is, heeft het voorbeeld van India aangetoond. Dat land heeft een invoerbelasting van 10% op goud geheven, met als gevolg dat de goudverkopen sterk zijn gedaald. Anderzijds is de smokkel van goud wel met 75% toegenomen sinds de invoering van de taks.

Maar ook op goud zou een belasting geheven kunnen worden. Het is namelijk vrij eenvoudig om bij de banken na te gaan wie er in de afgelopen jaren goud heeft gekocht. Van een veilige uitweg is wat het kopen van goud betreft dus geen sprake, de tentakels van de overheid reiken tot op de goudmarkt. Dat een heffing op goud geen utopie is, heeft het voorbeeld van India aangetoond. Dat land heeft een invoerbelasting van 10% op goud geheven, met als gevolg dat de goudverkopen sterk zijn gedaald. Anderzijds is de smokkel van goud wel met 75% toegenomen sinds de invoering van de taks.