Ook 2013 bracht geen beterschap waardoor de prijs van een pond koffie (arabica variant) is teruggevallen naar het laagste niveau in bijna 3 jaar. Tegenover de recordprijs in het voorjaar van 2011 is koffie nu ruim de helft goedkoper.

Er zijn volgens Lauwers verschillende verklaringen voor deze wanprestatie. Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, speelt een belangrijke rol.

In Brazilië verloopt de koffieproductie volgens een tweejaarlijkse cyclus waarbij een grote en kleinere opbrengst elkaar afwisselen. Het oogstjaar 2012-2013, dat in Brazilië loopt van 1 juli tot 30 juni, is zo'n jaar met een goede opbrengst.

Ook 2013 bracht geen beterschap waardoor de prijs van een pond koffie (arabica variant) is teruggevallen naar het laagste niveau in bijna 3 jaar. Tegenover de recordprijs in het voorjaar van 2011 is koffie nu ruim de helft goedkoper. Er zijn volgens Lauwers verschillende verklaringen voor deze wanprestatie. Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, speelt een belangrijke rol. In Brazilië verloopt de koffieproductie volgens een tweejaarlijkse cyclus waarbij een grote en kleinere opbrengst elkaar afwisselen. Het oogstjaar 2012-2013, dat in Brazilië loopt van 1 juli tot 30 juni, is zo'n jaar met een goede opbrengst.