De daling van gisteren - de Euro Stoxx 600 verloor 2,10% - heeft de beleggers in ieder geval flink doen schrikken, zeker omdat ze gepaard ging met grotere verhandelde volumes. Het aantal verhandelde aandelen van bedrijven opgenomen in de Euro Stoxx 600 lag 25% boven het gemiddelde van de afgelopen 30 handelsdagen.

Top voorlopig bereikt?

Jean Borjeix, strateeg bij Platinium Gestion, vreest dat de Europese beurzen voorlopig een piek hebben bereikt. Spanje heeft duidelijk moeite om zichzelf te herfinancieren en zal mogelijk om hulp moeten vragen. Dat gegeven kan in de komende maanden op de beurskoersen blijven wegen.

Sommige Europese beurzen kregen vorig kwartaal rake klappen

Binnen Europa was de Duitse Dax de best presterende beurs en behaalde bijna 20% rendement. Dit ligt volgens Theodoor Gilissen Bankiers ruim boven het gemiddelde rendement dat Europese aandelen behaalden van bijna 8%. De Duitse economie presteert sterk en de financiële positie van de overheden, bedrijven en banken is sterk. De lage rente biedt extra voordeel voor overheid en bedrijven.

Er waren echter ook een paar aandelenbeurzen die hard onderuit gingen. Beleggers maken zich zorgen over de zwakke positie van Europese landen als Cyprus, Spanje en Portugal. Spaanse aandelen daalden zo'n 6% en hier viel vooral op dat de Spaanse banken onder druk stonden. De economische krimp, daling van de huizenprijzen en afwaarderingen door banken zorgen voor deze daling. De Amsterdamse AEX sloot weliswaar af met een plus, maar met een stijging van minder dan 5% viel de index wel enigszins uit de toon.

De daling van gisteren - de Euro Stoxx 600 verloor 2,10% - heeft de beleggers in ieder geval flink doen schrikken, zeker omdat ze gepaard ging met grotere verhandelde volumes. Het aantal verhandelde aandelen van bedrijven opgenomen in de Euro Stoxx 600 lag 25% boven het gemiddelde van de afgelopen 30 handelsdagen. Top voorlopig bereikt? Jean Borjeix, strateeg bij Platinium Gestion, vreest dat de Europese beurzen voorlopig een piek hebben bereikt. Spanje heeft duidelijk moeite om zichzelf te herfinancieren en zal mogelijk om hulp moeten vragen. Dat gegeven kan in de komende maanden op de beurskoersen blijven wegen. Sommige Europese beurzen kregen vorig kwartaal rake klappen Binnen Europa was de Duitse Dax de best presterende beurs en behaalde bijna 20% rendement. Dit ligt volgens Theodoor Gilissen Bankiers ruim boven het gemiddelde rendement dat Europese aandelen behaalden van bijna 8%. De Duitse economie presteert sterk en de financiële positie van de overheden, bedrijven en banken is sterk. De lage rente biedt extra voordeel voor overheid en bedrijven. Er waren echter ook een paar aandelenbeurzen die hard onderuit gingen. Beleggers maken zich zorgen over de zwakke positie van Europese landen als Cyprus, Spanje en Portugal. Spaanse aandelen daalden zo'n 6% en hier viel vooral op dat de Spaanse banken onder druk stonden. De economische krimp, daling van de huizenprijzen en afwaarderingen door banken zorgen voor deze daling. De Amsterdamse AEX sloot weliswaar af met een plus, maar met een stijging van minder dan 5% viel de index wel enigszins uit de toon.