Daarna wordt met de operator een plan gemaakt voor oplevering. SBM is eigenaar en verhuurt de unit aan Talisman, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op.

Investment case

SBM Offshore verhuurt en levert FPSO's voor derden. Dat zijn tankers die op volle zee worden afgemeerd om olie te produceren. Het concern heeft een mislukte diversificatie naar Mobiele Productie Units (Jack-up) gemaakt.

Eén is opgeleverd, één heeft enige vertraging (Deep Panuke) en één leidt tot honderden miljoenen euro verlies (Yme).

SBM richt zich nu alleen op FPSO's, waar het een prima trackrecord in heeft. De markt voor FPSO's is kerngezond en groeit hard. Het grootste risico voor SBM is de oplevering van het Yme-project.

De kans bestaat dat het concern nog weer honderden miljoenen dollars extra moet reserveren om de problemen op te lossen. Het risico dat Yme nooit in productie komt en geheel moet worden afgeschreven is aanwezig.

Theodoor Gilissen Bankiers gaat er vanuit dat Yme volgend jaar in productie komt en de voorzieningen van vorig jaar voldoende zijn. Mocht Yme worden afgeschreven, dan kost dat $500 mln à $ 1 mrd. De balans van SBM kan dat dragen, maar een kleine emissie moet niet worden uitgesloten.

Conclusie

Het eigen vermogen plus schuld is gelijk aan de waarde van de leasevloot. Dat is te laag, want de Turnkey divisie heeft een vol orderboek en een goede toekomst. Theodoor Gilissen Bankiers verlaagt het koersdoel van Eur 22 naar Eur 15, maar de analisten van de bank herhalen hun koopadvies.

Daarna wordt met de operator een plan gemaakt voor oplevering. SBM is eigenaar en verhuurt de unit aan Talisman, zo merkt Theodoor Gilissen Bankiers op. Investment caseSBM Offshore verhuurt en levert FPSO's voor derden. Dat zijn tankers die op volle zee worden afgemeerd om olie te produceren. Het concern heeft een mislukte diversificatie naar Mobiele Productie Units (Jack-up) gemaakt. Eén is opgeleverd, één heeft enige vertraging (Deep Panuke) en één leidt tot honderden miljoenen euro verlies (Yme). SBM richt zich nu alleen op FPSO's, waar het een prima trackrecord in heeft. De markt voor FPSO's is kerngezond en groeit hard. Het grootste risico voor SBM is de oplevering van het Yme-project. De kans bestaat dat het concern nog weer honderden miljoenen dollars extra moet reserveren om de problemen op te lossen. Het risico dat Yme nooit in productie komt en geheel moet worden afgeschreven is aanwezig. Theodoor Gilissen Bankiers gaat er vanuit dat Yme volgend jaar in productie komt en de voorzieningen van vorig jaar voldoende zijn. Mocht Yme worden afgeschreven, dan kost dat $500 mln à $ 1 mrd. De balans van SBM kan dat dragen, maar een kleine emissie moet niet worden uitgesloten. Conclusie Het eigen vermogen plus schuld is gelijk aan de waarde van de leasevloot. Dat is te laag, want de Turnkey divisie heeft een vol orderboek en een goede toekomst. Theodoor Gilissen Bankiers verlaagt het koersdoel van Eur 22 naar Eur 15, maar de analisten van de bank herhalen hun koopadvies.