Het koerspatroon wordt gekenmerkt wordt door afwisselend heftige positieve en negatieve uitslagen. Daarbij ontbreekt een duidelijke trend. Dit is een kenmerkend verloop voor een beurs die gedreven wordt door toekomstige verwachtingen.

Cijfers die toekomstige verwachtingen aangeven heten in economentaal voorlopende indicatoren. Hiertoe behoren vertrouwensindicatoren, ontwikkeling orderportefeuille, hypotheekaanvragen en veranderingen in werkgelegenheid. Op dit vlak staat deze week volgens ABN Amro een gevarieerd aanbod op de agenda.

Een kleine verandering in dit soort cijfers wordt in onzekere tijden doorgetrokken naar een lange termijn trend. Dit doortrekken naar de lange termijn, vanaf een onzekere basis, veroorzaakt de enorme stemmingswisseling die we op de beurs terugzien. Hoop of vrees en daartussen zit weinig nuance.

Als er veel cijfers komen kan er volgens ABN Amro nog een derde variant ontstaan. Verschillende signalen gaan elkaar compenseren. Het zou de analisten van de bank niet verbazen als dit effect deze week gaat optreden omdat de agenda met financieel-economisch nieuws goed gevuld is.

Het koerspatroon wordt gekenmerkt wordt door afwisselend heftige positieve en negatieve uitslagen. Daarbij ontbreekt een duidelijke trend. Dit is een kenmerkend verloop voor een beurs die gedreven wordt door toekomstige verwachtingen. Cijfers die toekomstige verwachtingen aangeven heten in economentaal voorlopende indicatoren. Hiertoe behoren vertrouwensindicatoren, ontwikkeling orderportefeuille, hypotheekaanvragen en veranderingen in werkgelegenheid. Op dit vlak staat deze week volgens ABN Amro een gevarieerd aanbod op de agenda. Een kleine verandering in dit soort cijfers wordt in onzekere tijden doorgetrokken naar een lange termijn trend. Dit doortrekken naar de lange termijn, vanaf een onzekere basis, veroorzaakt de enorme stemmingswisseling die we op de beurs terugzien. Hoop of vrees en daartussen zit weinig nuance. Als er veel cijfers komen kan er volgens ABN Amro nog een derde variant ontstaan. Verschillende signalen gaan elkaar compenseren. Het zou de analisten van de bank niet verbazen als dit effect deze week gaat optreden omdat de agenda met financieel-economisch nieuws goed gevuld is.