Het effect van de Chinese rentedaling lijkt te zijn uitgewerkt, waarbij de beleggers vooral aandacht besteden aan het feit dat voorzitter Ben Bernanke van de FED gisteren niets zei over mogelijke maatregelen.

Daarnaast staat de Europese kredietcrisis weer centraal nadat Fitch de Spaanse kredietrating (fors) verlaagde.

Hernieuwd programma voor opkopen van staatsleningen minder waarschijnlijk

In het eerste kwartaal was sprake van een vloedgolf aan herfinanciering van staatsschulden, die al in het laatste kwartaal van 2011 voor onrust zorgde. ECB-president Draghi lijkt wel meer voor de banken dan voor de overheden te kiezen waardoor een hernieuwd programma van het opkopen van staatsleningen volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk minder snel zal worden doorgevoerd.

Overheden moeten de concurrentiepositie van hun land verbeteren door de arbeidsmarkt te flexibiliseren, groei na te streven, te bezuinigingen en minder de belastingen te verhogen. Over het gebruik van het steunfonds om banken direct te ondersteunen is Draghi duidelijk.

Het is het steunfonds verboden om banken direct te ondersteunen. Voordeel zou zijn dat de schuld van de staat niet toe zou nemen als banken ondersteund zouden worden.

Met name voor Spanje en de problemen rond o.a. Bankia zou dat dan een oplossing zijn. Maar de ECB wil niet dat het steunfonds aandeelhouder in banken wordt. Vandaag of maandag zou het IMF een rapport over de situatie in Spanje bespreken.

Het effect van de Chinese rentedaling lijkt te zijn uitgewerkt, waarbij de beleggers vooral aandacht besteden aan het feit dat voorzitter Ben Bernanke van de FED gisteren niets zei over mogelijke maatregelen. Daarnaast staat de Europese kredietcrisis weer centraal nadat Fitch de Spaanse kredietrating (fors) verlaagde.Hernieuwd programma voor opkopen van staatsleningen minder waarschijnlijk In het eerste kwartaal was sprake van een vloedgolf aan herfinanciering van staatsschulden, die al in het laatste kwartaal van 2011 voor onrust zorgde. ECB-president Draghi lijkt wel meer voor de banken dan voor de overheden te kiezen waardoor een hernieuwd programma van het opkopen van staatsleningen volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk minder snel zal worden doorgevoerd. Overheden moeten de concurrentiepositie van hun land verbeteren door de arbeidsmarkt te flexibiliseren, groei na te streven, te bezuinigingen en minder de belastingen te verhogen. Over het gebruik van het steunfonds om banken direct te ondersteunen is Draghi duidelijk. Het is het steunfonds verboden om banken direct te ondersteunen. Voordeel zou zijn dat de schuld van de staat niet toe zou nemen als banken ondersteund zouden worden. Met name voor Spanje en de problemen rond o.a. Bankia zou dat dan een oplossing zijn. Maar de ECB wil niet dat het steunfonds aandeelhouder in banken wordt. Vandaag of maandag zou het IMF een rapport over de situatie in Spanje bespreken.