Beleggers zijn bereid om een hoger risico te lopen voor een hoger rendement. Dat heeft geresulteerd in een forse stijging van ook de koersen van junk bonds.

De rentevergoeding die er kwam stond soms niet in verhouding tot het risico dat werd gelopen. In de afgelopen weken zijn er enkele publicaties dat diverse hedgefunds een short positie innemen op dit soort obligaties.

Natuurlijk mag men de vraag stellen waarom zij dat zo graag aan iedereen willen melden. Feit is wel dat uit beleggingsfondsen die vooral investeren in junk bonds de laatste weken veel geld wegvloeit.

Volgens de laatste gegevens hebben beleggers in de VS ruim $ 1,2 mld verkocht aan beleggingsfondsen in junk bonds. Maar waar gaat dat geld dan heen? Ook daar geven de statistieken volgens Steentjes een antwoord op.

Voor $ 1,3 mld investeert men het in beleggingsfondsen die vooral beleggen in zogenaamde floaters. En dan vooral die van banken. Floaters zijn leningen die om de drie maanden hun rente aanpassen. Deze is dan gebaseerd op de rente van de staatsleningen.

Dit soort leningen hebben vaak een (fors) lagere koers dan bij uitgifte. De oorzaak is met name het debiteurenrisico. Maar dat lijkt zo langzamerhand ook minder te worden.

Met dit soort leningen heeft men direct een hoog rendement en "lift" men ook mee als de rente op staatsleningen gaat stijgen. Mocht dat niet gebeuren dan blijft de basisrente ook relatief hoog. Kortom door de koop van floaters kan men welk rentescenario er ook uitkomt profiteren.

Beleggers zijn bereid om een hoger risico te lopen voor een hoger rendement. Dat heeft geresulteerd in een forse stijging van ook de koersen van junk bonds. De rentevergoeding die er kwam stond soms niet in verhouding tot het risico dat werd gelopen. In de afgelopen weken zijn er enkele publicaties dat diverse hedgefunds een short positie innemen op dit soort obligaties. Natuurlijk mag men de vraag stellen waarom zij dat zo graag aan iedereen willen melden. Feit is wel dat uit beleggingsfondsen die vooral investeren in junk bonds de laatste weken veel geld wegvloeit. Volgens de laatste gegevens hebben beleggers in de VS ruim $ 1,2 mld verkocht aan beleggingsfondsen in junk bonds. Maar waar gaat dat geld dan heen? Ook daar geven de statistieken volgens Steentjes een antwoord op. Voor $ 1,3 mld investeert men het in beleggingsfondsen die vooral beleggen in zogenaamde floaters. En dan vooral die van banken. Floaters zijn leningen die om de drie maanden hun rente aanpassen. Deze is dan gebaseerd op de rente van de staatsleningen. Dit soort leningen hebben vaak een (fors) lagere koers dan bij uitgifte. De oorzaak is met name het debiteurenrisico. Maar dat lijkt zo langzamerhand ook minder te worden. Met dit soort leningen heeft men direct een hoog rendement en "lift" men ook mee als de rente op staatsleningen gaat stijgen. Mocht dat niet gebeuren dan blijft de basisrente ook relatief hoog. Kortom door de koop van floaters kan men welk rentescenario er ook uitkomt profiteren.