Dirk Hoffmann-Becking, analist bij Sanford C. Bernstein in Londen, is van mening dat de koersen van de bankaandelen voldoende zijn gedaald om rekening te houden met een implosie van hun boekwaarde als gevolg van zo'n bankroet.

De Bloomberg index of European Financial Firms is vanaf 15 april al met 22% gedaald tot het laagste niveau sinds juli.

Het reddingsplan met een waarde van 750 miljard euro zou het bankroet van Griekenland alleen maar uitstellen en Spanje, Italië en mogelijk Griekenland tijd gunnen om orde op zaken te stellen wat hun financiën betreft.

Ook Thomas Mayer, bij Deutsche Bank AG in Londen als econoom actief, is van mening dat de Griekse situatie onhoudbaar is. Mayer verwacht dat de Griekse schuldenberg gaat stijgen tot 150% van het BBP, ten opzichte van 120%.

Afschrijvingen op Griekse staatsschulden kunnen oplopen tot bijna 200 miljard dollar, een pil die voor de banken moeilijk te slikken valt. In een worst-case scenario wanneer alle bovenvermelde landen hun schulden moeten herschikken, kan de schade zelfs oplopen tot 900 miljard dollar.

Dirk Hoffmann-Becking, analist bij Sanford C. Bernstein in Londen, is van mening dat de koersen van de bankaandelen voldoende zijn gedaald om rekening te houden met een implosie van hun boekwaarde als gevolg van zo'n bankroet. De Bloomberg index of European Financial Firms is vanaf 15 april al met 22% gedaald tot het laagste niveau sinds juli. Het reddingsplan met een waarde van 750 miljard euro zou het bankroet van Griekenland alleen maar uitstellen en Spanje, Italië en mogelijk Griekenland tijd gunnen om orde op zaken te stellen wat hun financiën betreft. Ook Thomas Mayer, bij Deutsche Bank AG in Londen als econoom actief, is van mening dat de Griekse situatie onhoudbaar is. Mayer verwacht dat de Griekse schuldenberg gaat stijgen tot 150% van het BBP, ten opzichte van 120%. Afschrijvingen op Griekse staatsschulden kunnen oplopen tot bijna 200 miljard dollar, een pil die voor de banken moeilijk te slikken valt. In een worst-case scenario wanneer alle bovenvermelde landen hun schulden moeten herschikken, kan de schade zelfs oplopen tot 900 miljard dollar.