In het andere geval, wanneer de financiële markten weer op adem komen (zoals dat het geval was in juli en augustus van vorig jaar n.a.v. de interventie van de ECB) staan deze aandelen op de eerste rij om van het herstel te profiteren.

Meer in het bijzonder betekent dit dat als de beurzen een heropflakkering van de twijfels rond de financiële situatie van een land (bv. Italië) vrezen, de staatsobligaties van dat land in de bankportefeuilles in waarde zullen dalen.

Indien in een somber scenario (opgesteld door enkele analisten in februari) een afschrijving van 15% op de waarde van de Italiaanse staatsschuld in de boeken van de banken zou moeten opgenomen worden, kan dit tot "een daling van 30% van de nettowinst van BNP Paribas en Credit Agricole" leiden.

Maandag zorgde de aankondiging van een "taks" (sommige maatregelen kunnen nog veranderen) op een deel van de Cypriotische bankdeposito's (een land dat slechts 0,3% van het BBP van de eurozone uitmaakt) voor schokgolven op de

beurzen.

Maar in tegenstelling tot Italië hebben de grote Europese banken zeer weinig (of geen) obligaties van Cyprus op hun balans staan.

In het andere geval, wanneer de financiële markten weer op adem komen (zoals dat het geval was in juli en augustus van vorig jaar n.a.v. de interventie van de ECB) staan deze aandelen op de eerste rij om van het herstel te profiteren. Meer in het bijzonder betekent dit dat als de beurzen een heropflakkering van de twijfels rond de financiële situatie van een land (bv. Italië) vrezen, de staatsobligaties van dat land in de bankportefeuilles in waarde zullen dalen. Indien in een somber scenario (opgesteld door enkele analisten in februari) een afschrijving van 15% op de waarde van de Italiaanse staatsschuld in de boeken van de banken zou moeten opgenomen worden, kan dit tot "een daling van 30% van de nettowinst van BNP Paribas en Credit Agricole" leiden. Maandag zorgde de aankondiging van een "taks" (sommige maatregelen kunnen nog veranderen) op een deel van de Cypriotische bankdeposito's (een land dat slechts 0,3% van het BBP van de eurozone uitmaakt) voor schokgolven op de beurzen. Maar in tegenstelling tot Italië hebben de grote Europese banken zeer weinig (of geen) obligaties van Cyprus op hun balans staan.