Op de Japanse beurs kan de Nikkei een beperkte winst vasthouden, maar (onder andere) de Hang Seng Index in Hong Kong en de Straits Times in Singapore geven wat terrein prijs. De verliezen lopen meestal op tot in de buurt van een half procent. Ook de koersen van de Aziatische toeleveranciers aan Apple staan nu ook onder druk.

Angus Gluskie, managing director bij White Funds Management in Sidney, gelooft dat er sprake is van een vorm van seizoensgebonden zwakte. Het onderliggend sentiment is echter verbeterd, Gluskie verwacht dan ook geen forse correctie op de Aziatische beurzen.

Azië ontkomt niet aan afzwakking

Japan herstelt na de aardbeving en het besteedbaar inkomen neemt toe. Sinds de Bank of Japan in februari extra monetaire maatregelen aankondigde is de yen 5% gedaald ten opzichte van de dollar, waardoor de export kan aantrekken.

Deze stond eerst onder druk van de hogere yen. Positief is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat kleinere ondernemingen herstellen omdat dit gunstig is voor economie en arbeidsmarkt.

De Chinese economische groei zwakt af, doordat 20% van de export naar Europa gaat. De regering wil meer inzetten op de kwaliteit van de groei. Dit betekent eveneens een betere sociale zekerheid en daarmee ondersteuning van de consumentenbestedingen. De oplopende voedselprijzen door slechte oogsten als gevolg van weersomstandigheden, zorgen nu echter weer voor een rem.

Op de Japanse beurs kan de Nikkei een beperkte winst vasthouden, maar (onder andere) de Hang Seng Index in Hong Kong en de Straits Times in Singapore geven wat terrein prijs. De verliezen lopen meestal op tot in de buurt van een half procent. Ook de koersen van de Aziatische toeleveranciers aan Apple staan nu ook onder druk. Angus Gluskie, managing director bij White Funds Management in Sidney, gelooft dat er sprake is van een vorm van seizoensgebonden zwakte. Het onderliggend sentiment is echter verbeterd, Gluskie verwacht dan ook geen forse correctie op de Aziatische beurzen. Azië ontkomt niet aan afzwakking Japan herstelt na de aardbeving en het besteedbaar inkomen neemt toe. Sinds de Bank of Japan in februari extra monetaire maatregelen aankondigde is de yen 5% gedaald ten opzichte van de dollar, waardoor de export kan aantrekken. Deze stond eerst onder druk van de hogere yen. Positief is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat kleinere ondernemingen herstellen omdat dit gunstig is voor economie en arbeidsmarkt. De Chinese economische groei zwakt af, doordat 20% van de export naar Europa gaat. De regering wil meer inzetten op de kwaliteit van de groei. Dit betekent eveneens een betere sociale zekerheid en daarmee ondersteuning van de consumentenbestedingen. De oplopende voedselprijzen door slechte oogsten als gevolg van weersomstandigheden, zorgen nu echter weer voor een rem.