Dat is opmerkelijk want de groei in Zweden komt dit jaar wellicht uit op 0,9%. En dat is zelfs hoger dan de 0,5% in Duitsland.

Het probleem in Zweden is echter deflatie. In oktober daalden de prijzen met 0,1%. Dalende prijzen zijn slecht voor een economie. Consumenten stellen immers hun aankopen uit in de verwacht tot nog lagere prijzen. Daarnaast zullen bedrijven ook minder investeren omdat hun schuldenlast toeneemt.

De verwachting is dan ook dat de Riksbank de komende tijd de rente, nu nog 1%, zal gaan verlagen. En dat terwijl niet eens zo heel lang gelden de Zweedse centrale bank had aangekondigd dat zij verwacht de rente te laten stijgen naar 2,2% in 2015. Toen al werd er wat vreemd gekeken naar deze voorspelling.

Nu is het duidelijk dat dit plan voorlopig van de baan is. Deflatie zal ook de grootste angst worden voor veel centrale bankiers en er zal veel aan gelegen zijn om dit te voorkomen.

Derhalve een simpele conclusie is dat voorlopig de rente wereldwijd voorlopig nog laag zal blijven en wellicht nog verder daalt.

Dat is opmerkelijk want de groei in Zweden komt dit jaar wellicht uit op 0,9%. En dat is zelfs hoger dan de 0,5% in Duitsland. Het probleem in Zweden is echter deflatie. In oktober daalden de prijzen met 0,1%. Dalende prijzen zijn slecht voor een economie. Consumenten stellen immers hun aankopen uit in de verwacht tot nog lagere prijzen. Daarnaast zullen bedrijven ook minder investeren omdat hun schuldenlast toeneemt. De verwachting is dan ook dat de Riksbank de komende tijd de rente, nu nog 1%, zal gaan verlagen. En dat terwijl niet eens zo heel lang gelden de Zweedse centrale bank had aangekondigd dat zij verwacht de rente te laten stijgen naar 2,2% in 2015. Toen al werd er wat vreemd gekeken naar deze voorspelling. Nu is het duidelijk dat dit plan voorlopig van de baan is. Deflatie zal ook de grootste angst worden voor veel centrale bankiers en er zal veel aan gelegen zijn om dit te voorkomen. Derhalve een simpele conclusie is dat voorlopig de rente wereldwijd voorlopig nog laag zal blijven en wellicht nog verder daalt.