Koers van Total kan met 50% dalen

Na de problemen die branchegenoot BP ondervond, heeft ook Total met gelijkaardige problemen af te rekenen. De Franse oliemaatschappij wordt geconfronteerd met een lek in de Elgin-Franklin bron in de Noordzee en dat kan de ingenieurs van het bedrijf heel wat kopzorgen kosten.

De beurskoers van Total kan met 50% dalen wanneer deze er niet in slagen om het lek onder controle te krijgen. Dat is alleszins de mening van Stuart Joyner, head of oil and gas bij Investec Securities. Vorige week maakte de koers van Total al een frisse duik.

Die koersval was terug te schrijven op de vrees bij de beleggers dat het Total-team de problemen niet onder controle zou krijgen. Een woordvoerder van de Franse oliemaatschappij weigert echter om dit pessimistisch scenario te bevestigen. Er zou al gestart zijn met voorbereidende werkzaamheden om het lek te stoppen.

Tijd speelt tegen Total

De tijd speelt echter tegen Total, naarmate die tijd verstrijkt zal het geduld van de beleggers afnemen. Slepen de problemen maandenlang aan, dan kan dit grote druk op de koers van het aandeel Total blijven uitoefenen. Een krach in de koers moet volgens Joyner niet worden verwacht, eerder een gestadige afbrokkeling van de koers.

Er dreigt niet alleen een milieuramp in de Noordzee, maar volgens Joyner loert het gevaar ook nog uit een andere hoek. Het gasveld is namelijk omringd door een grote gaswolk, die vroeg of laat zou kunnen ontploffen. Volgens Joyner kan het aandeel Total maar beter vermeden worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content