Maar de elektriciteitsmarkt is een markt. En die is soms grillig. Tot 2008 groeide de vraag met ongeveer 2% per jaar. Bedrijven speelden daarop in door nieuwe centrales te bouwen. Dit soort investeringen hebben een meerjarentermijn.

Een beslissing tot bouw wordt natuurlijk gebaseerd op de verwachtingen van dat moment. De economische crisis van 2009 zorgde voor een daling van de vraag naar stroom van 5%.

Op dat moment kwamen er net veel nieuwe centrales

in dienst. Het gevolg een ineenstortende elektriciteitsprijs door de overcapaciteit.

Werd er in 2008 nog gemiddeld € 70 per Megawattuur (MWh) betaald, in 2009 kwam de prijs nauwelijks boven de € 50. Na een kortstondige stijging naar de € 60 in 2011 is de huidige prijs € 40 per MWh.

Op korte termijn lijkt daar niet echt verandering in te komen. Allereerst zullen prijzen niet stijgen zolang de economie in Europa niet aantrekt.

Een tweede reden om geen forse vraag naar elektriciteit te verwachten is dat steeds meer consumenten overstappen op alternatieven.

Daar is zonne-energie de bekendste van. Hoewel de terugverdientijd lang is, is het "groene denken" ook een reden om deze panelen op het dak te laten zetten.

Tot slot wil de consument ook meer bezuinigen en zal door betere isolatie zijn energierekening laten dalen.

Elektriciteitscentrales stilleggen om zo de overcapaciteit te verminderen is op korte termijn geen optie.

Dit omdat de overheden daar tegen zijn. Uitleggen dat een stad wellicht dagen geen elektriciteit heeft gehad door de verminderde capaciteit is geen optie.

Maar de elektriciteitsmarkt is een markt. En die is soms grillig. Tot 2008 groeide de vraag met ongeveer 2% per jaar. Bedrijven speelden daarop in door nieuwe centrales te bouwen. Dit soort investeringen hebben een meerjarentermijn. Een beslissing tot bouw wordt natuurlijk gebaseerd op de verwachtingen van dat moment. De economische crisis van 2009 zorgde voor een daling van de vraag naar stroom van 5%. Op dat moment kwamen er net veel nieuwe centrales in dienst. Het gevolg een ineenstortende elektriciteitsprijs door de overcapaciteit. Werd er in 2008 nog gemiddeld € 70 per Megawattuur (MWh) betaald, in 2009 kwam de prijs nauwelijks boven de € 50. Na een kortstondige stijging naar de € 60 in 2011 is de huidige prijs € 40 per MWh. Op korte termijn lijkt daar niet echt verandering in te komen. Allereerst zullen prijzen niet stijgen zolang de economie in Europa niet aantrekt. Een tweede reden om geen forse vraag naar elektriciteit te verwachten is dat steeds meer consumenten overstappen op alternatieven. Daar is zonne-energie de bekendste van. Hoewel de terugverdientijd lang is, is het "groene denken" ook een reden om deze panelen op het dak te laten zetten. Tot slot wil de consument ook meer bezuinigen en zal door betere isolatie zijn energierekening laten dalen. Elektriciteitscentrales stilleggen om zo de overcapaciteit te verminderen is op korte termijn geen optie. Dit omdat de overheden daar tegen zijn. Uitleggen dat een stad wellicht dagen geen elektriciteit heeft gehad door de verminderde capaciteit is geen optie.