Gisterenavond maakte Alcoa als eerste de kwartaalcijfers bekend. De cijfers op zich vielen wel mee, maar de vooruitzichten klonken eerder terughoudend.

Uiteindelijk woog de bilan door in negatieve richting, de koers van Alcoa noteert momenteel meer dan 3% lager. Die koers geeft al een tijdje blijk van een afwachtende houding.

Spanje moet marktspelers overtuigen

De eerste positieve effecten van het forse Spaanse bezuinigingsprogramma à 65 miljard euro zijn merkbaar, schrijft Allianz Global Investors in een uitgebreid rapport onder de titell rapport Focus on Spain.

Het rapport noemt:

• daling van de kosten per arbeidseenheid waardoor het concurrentievermogen toeneemt,
• stijging van de export als aandeel van het bbp tot 30% - het hoogste niveau in 20 jaar, en
• vermindering van de scherpe stijging van externe schulden.

De cruciale vraag is of marktspelers voor langere tijd overtuigd zijn van de bezuinigingen van de Spaanse overheid. Ondanks de harde ingrepen hebben kapitaalmarkten tot dusver niet passend gereageerd.

Gezien de hoge herfinancieringsbehoefte van Spanje lijkt de markt ervan uit te gaan dat Spanje door de EU moet worden gered, net als Griekenland, Portugal en Ierland.

Gisterenavond maakte Alcoa als eerste de kwartaalcijfers bekend. De cijfers op zich vielen wel mee, maar de vooruitzichten klonken eerder terughoudend. Uiteindelijk woog de bilan door in negatieve richting, de koers van Alcoa noteert momenteel meer dan 3% lager. Die koers geeft al een tijdje blijk van een afwachtende houding. Spanje moet marktspelers overtuigenDe eerste positieve effecten van het forse Spaanse bezuinigingsprogramma à 65 miljard euro zijn merkbaar, schrijft Allianz Global Investors in een uitgebreid rapport onder de titell rapport Focus on Spain. Het rapport noemt: • daling van de kosten per arbeidseenheid waardoor het concurrentievermogen toeneemt, • stijging van de export als aandeel van het bbp tot 30% - het hoogste niveau in 20 jaar, en • vermindering van de scherpe stijging van externe schulden. De cruciale vraag is of marktspelers voor langere tijd overtuigd zijn van de bezuinigingen van de Spaanse overheid. Ondanks de harde ingrepen hebben kapitaalmarkten tot dusver niet passend gereageerd. Gezien de hoge herfinancieringsbehoefte van Spanje lijkt de markt ervan uit te gaan dat Spanje door de EU moet worden gered, net als Griekenland, Portugal en Ierland.