Op aanraden van SP.A-fractieleider Dirk Van der Maelen schreef de ambtenaar _ woonachtig in Antwerpen en lid van een Vereniging van Forensische auditoren _ een rapport over de typerende kenmerken van grensoverschrijdende oplichting met beleggingsproducten. In de zogenaamde Ponzi-zwendel betaalt de tweede deelnemer het rendement van de eerste belegger, enzovoort. Vastgoed, life settlements, teakplantages, schepen, schilderijen en bedrijfsobligaties zijn de belangrijkste sectoren waarin de zwendelaars actief zijn. Zo verdwijnt bij onze noorderburen jaarlijks minstens 750 miljoen euro in de zakken van criminelen.

Roest: "Ogenschijnlijk vindt de uitbetaling van voorgespiegelde beleggingswinst op geregelde tijden plaats. In werkelijkheid wordt de beloofde rente gefinancierd door de ingelegde gelden. De geldverstrekkers krijgen dus een sigaar uit eigen doos gepresenteerd. Bovendien worden ze in twee fasen opnieuw verleid hun geld aan de zwendelaar uit te lenen, maar ditmaal voor een langere periode. Als er op een bepaald moment gebrek aan liquiditeiten dreigt, zal de zwendelaar de terugbetaling proberen uit te stellen door met tal van uitvluchten op de proppen te komen. Het gebrek aan liquiditeiten zal de zwendelaar ook proberen op te lossen door nieuwe lucratieve beleggingsproducten en beleggingsprogramma's aan te bieden, die veelal juridisch los staan van de oude rechtspersonen. Het nieuw aangetrokken geld wordt vervolgens gedeeltelijk aangewend om de verplichtingen van de beleggers uit de oudere rechtspersonen na te komen."

Roest ziet een duidelijk patroon in de werkwijze van de zwendelaars. In zijn nota somt hij de belangrijkste knipperlichten op, die de kandidaat-beleggers moeten aansporen dubbel voorzichtig te zijn:

1. De inleg bedraagt 50.000 euro of meer

2. Gewaarborgde kapitalen en garantiefondsen

3. Inschakeling van onwetende bekende personen

4. Buitenlandse uitdrukkingen

5. Lening in plaats van risicovolle belegging

6. Hoge gegarandeerde rendementen

7. Gepoolde bedragen

8. Overmacht

9. Geheimhoudingsclausule

10. Duurzame projecten

11. Geen vergunningen

12. Duistere onkostenstructuur

13. Het wekken van vertrouwen

14. Marketingtechnieken

15. Buitenlandse rechtspersonen.

Eric Pompen

Op aanraden van SP.A-fractieleider Dirk Van der Maelen schreef de ambtenaar _ woonachtig in Antwerpen en lid van een Vereniging van Forensische auditoren _ een rapport over de typerende kenmerken van grensoverschrijdende oplichting met beleggingsproducten. In de zogenaamde Ponzi-zwendel betaalt de tweede deelnemer het rendement van de eerste belegger, enzovoort. Vastgoed, life settlements, teakplantages, schepen, schilderijen en bedrijfsobligaties zijn de belangrijkste sectoren waarin de zwendelaars actief zijn. Zo verdwijnt bij onze noorderburen jaarlijks minstens 750 miljoen euro in de zakken van criminelen. Roest: "Ogenschijnlijk vindt de uitbetaling van voorgespiegelde beleggingswinst op geregelde tijden plaats. In werkelijkheid wordt de beloofde rente gefinancierd door de ingelegde gelden. De geldverstrekkers krijgen dus een sigaar uit eigen doos gepresenteerd. Bovendien worden ze in twee fasen opnieuw verleid hun geld aan de zwendelaar uit te lenen, maar ditmaal voor een langere periode. Als er op een bepaald moment gebrek aan liquiditeiten dreigt, zal de zwendelaar de terugbetaling proberen uit te stellen door met tal van uitvluchten op de proppen te komen. Het gebrek aan liquiditeiten zal de zwendelaar ook proberen op te lossen door nieuwe lucratieve beleggingsproducten en beleggingsprogramma's aan te bieden, die veelal juridisch los staan van de oude rechtspersonen. Het nieuw aangetrokken geld wordt vervolgens gedeeltelijk aangewend om de verplichtingen van de beleggers uit de oudere rechtspersonen na te komen."Roest ziet een duidelijk patroon in de werkwijze van de zwendelaars. In zijn nota somt hij de belangrijkste knipperlichten op, die de kandidaat-beleggers moeten aansporen dubbel voorzichtig te zijn:1. De inleg bedraagt 50.000 euro of meer2. Gewaarborgde kapitalen en garantiefondsen3. Inschakeling van onwetende bekende personen4. Buitenlandse uitdrukkingen5. Lening in plaats van risicovolle belegging6. Hoge gegarandeerde rendementen7. Gepoolde bedragen8. Overmacht9. Geheimhoudingsclausule10. Duurzame projecten11. Geen vergunningen12. Duistere onkostenstructuur13. Het wekken van vertrouwen14. Marketingtechnieken15. Buitenlandse rechtspersonen. Eric Pompen