Een Italiaans of Spaans bedrijf met dezelfde kredietrating als een Duits of Frans bedrijf bevindt zich momenteel niet in dezelfde monetaire zone, want de eerste zal op een lening op middellange termijn 5,80% rente moeten betalen, tegenover maar 3,50% voor het tweede.

Deze spread van iets minder dan 250 basispunten stemt ongeveer overeen met de spread tussen 2-jarige Italiaanse en Duitse overheidsobligaties.

Deze spread geeft de perfecte illustratie van wat zich binnen de eurozone aan het voltrekken is door de dodelijke link tussen de rente op overheidsobligaties en die op bancaire kredieten.

Een Italiaans of Spaans bedrijf met dezelfde kredietrating als een Duits of Frans bedrijf bevindt zich momenteel niet in dezelfde monetaire zone, want de eerste zal op een lening op middellange termijn 5,80% rente moeten betalen, tegenover maar 3,50% voor het tweede. Deze spread van iets minder dan 250 basispunten stemt ongeveer overeen met de spread tussen 2-jarige Italiaanse en Duitse overheidsobligaties. Deze spread geeft de perfecte illustratie van wat zich binnen de eurozone aan het voltrekken is door de dodelijke link tussen de rente op overheidsobligaties en die op bancaire kredieten.