Klok tikt genadeloos verder: Griekenland vliegt in 2013 uit de eurozone

De beleidsmakers in de eurozone hebben nog een kleine kans om de disintegratie van het monetair blok te voorkomen. Een begeleide uittocht van Griekenland kan namelijk het uiteenspatten van de monetaire unie voorkomen. De klok tikt echter genadeloos verder en er moet dringend worden gehandeld.

Gina Sanchez, director of equity and asset allocation strategy bij Roubini Global Economics, verklaarde in een interview met CNBC, dat er inmiddels een point of no return is bereikt. Er zijn namelijk nog nauwelijks werkzame oplossingen voor de crisis voorhanden.

Volgend jaar kan een belangrijk jaar worden

2013-2014 kan volgens haar een belangrijk jaar worden. Op korte termijn zullen de politici nog wel wat oplossingen uit de mouw kunnen schudden die tijdwinst kunnen opleveren, maar op een bepaald moment zal hun poeder verschoten zijn en dan breekt het uur van de waarheid aan.

In het geval van Griekenland kan dat begin volgend jaar zijn, wanneer zal blijken dat de huidige regering er niet in slaagt om de onrust bij de bevolking te stillen. Het uitbreken van sociale onrust in Griekenland kan ook de situatie in Spanje en Italië in een stroomversnelling brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content