Om levensvatbaar te zijn is een veel sterkere begrotingsunie nodig met een betere ondersteuning voor het bankensysteem, en zullen schulden een meer gemeenschappelijk karakter krijgen.

Alle oplossingen in de richting van meer integratie in de eurozone zijn gebaseerd op het inzetten van de Duitse overheidsbalans. Het overeind houden van de unie hangt niet alleen af van politieke bereidwilligheid, maar ook van het begrip en geduld van het volk.

Beide staan al onder druk doordat er in verschillende landen maatregelen zijn genomen die wel pijnlijk waren, maar niets hebben verbeterd.

Ontwikkelde wereld blijft gevangen in een spagaat

De ontwikkelde wereld blijft gevangen in een spagaat tussen bezuinigen en groeien. Al zal de Amerikaanse economie het beter doen dan de Europese, ook in de VS zal de schuldenproblematiek voorlopig blijven spelen, mede vanwege het politieke geharrewar, schat PIMCO.

Schuldafbouw en financiële repressie, waarbij de rente kunstmatig laag wordt gehouden, zullen belangrijke thema's blijven.

Opkomende economieën zullen sneller groeien dan ontwikkelde economieën, al blijft volatiliteit een belangrijk thema, en moet er rekening worden gehouden met politieke en sociale onrust, die sneller kan worden aangewakkerd via internet.

Om levensvatbaar te zijn is een veel sterkere begrotingsunie nodig met een betere ondersteuning voor het bankensysteem, en zullen schulden een meer gemeenschappelijk karakter krijgen. Alle oplossingen in de richting van meer integratie in de eurozone zijn gebaseerd op het inzetten van de Duitse overheidsbalans. Het overeind houden van de unie hangt niet alleen af van politieke bereidwilligheid, maar ook van het begrip en geduld van het volk. Beide staan al onder druk doordat er in verschillende landen maatregelen zijn genomen die wel pijnlijk waren, maar niets hebben verbeterd.Ontwikkelde wereld blijft gevangen in een spagaat De ontwikkelde wereld blijft gevangen in een spagaat tussen bezuinigen en groeien. Al zal de Amerikaanse economie het beter doen dan de Europese, ook in de VS zal de schuldenproblematiek voorlopig blijven spelen, mede vanwege het politieke geharrewar, schat PIMCO. Schuldafbouw en financiële repressie, waarbij de rente kunstmatig laag wordt gehouden, zullen belangrijke thema's blijven. Opkomende economieën zullen sneller groeien dan ontwikkelde economieën, al blijft volatiliteit een belangrijk thema, en moet er rekening worden gehouden met politieke en sociale onrust, die sneller kan worden aangewakkerd via internet.