Steeds meer professionele beleggers stappen af van de "buy-and-hold" strategie en gaan hun portefeuilles meer actief beheren.

Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van technische analyse. Het tijdig herkennen van tijdige toppen en bodems wordt steeds belangrijker. Op piekkoersen worden aandelen verkocht, op bodems aandelen gekocht.

Bovendien wordt door vermogensbeheerders steeds vaker de voorkeur gegeven aan fondsen boven individuele aandelen.

Bedrijfsresultaten en macro-economische indicatoren zijn minder belangrijk geworden, want zij bepalen niet langer de trends op langere termijn in de beurskoersen. Om het cru te stellen: de beurzen zijn het slagveld van de traders geworden.

Geld dat vroeger jarenlang in een bepaald aandeel werd belegd, kan nu over een periode van enkele dagen van bestemming veranderen.

Kathy Boyle, president van Chapin Hill Advisors in New York, merkt op dat de fondsbeheerders hebben geleerd dat als ze niet tijdig winst nemen er geen stuiver te verdienen valt. Zelfs de hardcore aanhanger van de "buy-and-hold" strategie hebben inmiddels al de pijp aan maarten gegeven.

Steeds meer beleggers laten de langetermijnhorizon vallen en ontpoppen zich tot traders. Nu aandelen kopen omdat ze optisch goedkoop lijken, is een gevaarlijk idee geworden. Binnen enkele jaren zou goedkoop wel eens duurkoop zijn geweest, zo luidt een veelgehoord geluid.

Toch zijn er ook nog steeds contrarians te vinden. Ben Lichtenstein, een beer van het eerste uur is er zo eentje. Hij waarschuwde vorig jaar voortdurend voor koersdruk, maar is nu van mening dat 2009 een heel ander jaar voor de beurzen kan worden.

Steeds meer professionele beleggers stappen af van de "buy-and-hold" strategie en gaan hun portefeuilles meer actief beheren. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van technische analyse. Het tijdig herkennen van tijdige toppen en bodems wordt steeds belangrijker. Op piekkoersen worden aandelen verkocht, op bodems aandelen gekocht. Bovendien wordt door vermogensbeheerders steeds vaker de voorkeur gegeven aan fondsen boven individuele aandelen. Bedrijfsresultaten en macro-economische indicatoren zijn minder belangrijk geworden, want zij bepalen niet langer de trends op langere termijn in de beurskoersen. Om het cru te stellen: de beurzen zijn het slagveld van de traders geworden. Geld dat vroeger jarenlang in een bepaald aandeel werd belegd, kan nu over een periode van enkele dagen van bestemming veranderen. Kathy Boyle, president van Chapin Hill Advisors in New York, merkt op dat de fondsbeheerders hebben geleerd dat als ze niet tijdig winst nemen er geen stuiver te verdienen valt. Zelfs de hardcore aanhanger van de "buy-and-hold" strategie hebben inmiddels al de pijp aan maarten gegeven. Steeds meer beleggers laten de langetermijnhorizon vallen en ontpoppen zich tot traders. Nu aandelen kopen omdat ze optisch goedkoop lijken, is een gevaarlijk idee geworden. Binnen enkele jaren zou goedkoop wel eens duurkoop zijn geweest, zo luidt een veelgehoord geluid. Toch zijn er ook nog steeds contrarians te vinden. Ben Lichtenstein, een beer van het eerste uur is er zo eentje. Hij waarschuwde vorig jaar voortdurend voor koersdruk, maar is nu van mening dat 2009 een heel ander jaar voor de beurzen kan worden.