De nervositeit over de aanstaande normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid in de markten eerder dit jaar, tussen mei en augustus, kan gezien worden als zo'n waarschuwingsschot. In de opkomende wereld kwam dit hard aan.

Kapitaalstromen droogden snel op, valuta daalden flink in waarde, zowel obligaties als aandelen kregen klappen, en, misschien wel het belangrijkste, het blinde vertrouwen in emerging markets als beleggingscategorie, liep een flinke deuk op. De vraag is nu natuurlijk of de grote storm inderdaad op komst zal zijn.

De nervositeit over de aanstaande normalisering van het Amerikaanse monetaire beleid in de markten eerder dit jaar, tussen mei en augustus, kan gezien worden als zo'n waarschuwingsschot. In de opkomende wereld kwam dit hard aan. Kapitaalstromen droogden snel op, valuta daalden flink in waarde, zowel obligaties als aandelen kregen klappen, en, misschien wel het belangrijkste, het blinde vertrouwen in emerging markets als beleggingscategorie, liep een flinke deuk op. De vraag is nu natuurlijk of de grote storm inderdaad op komst zal zijn.