Wie aandelen koopt en die binnen de zes maanden weer van de hand doet, moet sinds dit jaar 33 procent belasting betalen op de meerwaarde. Als gevolg van die maatregel zijn de afgeleide producten in opmars. Op de meerwaarde daarvan moet geen speculatietaks betaald worden bij een verkoop binnen de zes maanden. Onder meer EFT's (exchange traded funds) en CFD's (contracts for difference) zijn de jongste maanden populair bij de Belgische particuliere beleggers. Keytrade Bank speelt op die trend in met een nieuw type CFD voor Belgische aandelen. Dat schrijft De Tijd.

Geen hefboom

Wie een CFD koopt, belegt niet rechtstreeks in een aandeel. Het beleggingsproduct volgt wel de koersstijgingen- en dalingen van een aandeel. Het belangrijkste kenmerk van een CFD is zijn hefboom: met een beperkte inzet kan een belegger de volledige stijging of daling van de waarde meepikken. Dat maakt grote winsten mogelijk, maar ook grote verliezen. De CFD van Keytrade Bank verkleint het risico op grote verliezen door het hefboomprincipe te laten varen.

Gorik Nelissen, hoofd financiële markten bij Keytrade Bank benadrukt toch dat het nieuwe product niet voor iedereen is weggelegd. "Dit zijn producten voor de meest actieve beleggers, niet voor wie een strategie hanteert van kopen en bijhouden." De CFD's zijn ontwikkeld door de Scandinavische Saxobank. Als er iets fout loopt, zit het tegenpartijrisico dus daar. Bijna alle regulatoren beamen dat CFD's enkel van nut zijn voor zeer ervaren beleggers. (NS)

Wie aandelen koopt en die binnen de zes maanden weer van de hand doet, moet sinds dit jaar 33 procent belasting betalen op de meerwaarde. Als gevolg van die maatregel zijn de afgeleide producten in opmars. Op de meerwaarde daarvan moet geen speculatietaks betaald worden bij een verkoop binnen de zes maanden. Onder meer EFT's (exchange traded funds) en CFD's (contracts for difference) zijn de jongste maanden populair bij de Belgische particuliere beleggers. Keytrade Bank speelt op die trend in met een nieuw type CFD voor Belgische aandelen. Dat schrijft De Tijd.Wie een CFD koopt, belegt niet rechtstreeks in een aandeel. Het beleggingsproduct volgt wel de koersstijgingen- en dalingen van een aandeel. Het belangrijkste kenmerk van een CFD is zijn hefboom: met een beperkte inzet kan een belegger de volledige stijging of daling van de waarde meepikken. Dat maakt grote winsten mogelijk, maar ook grote verliezen. De CFD van Keytrade Bank verkleint het risico op grote verliezen door het hefboomprincipe te laten varen. Gorik Nelissen, hoofd financiële markten bij Keytrade Bank benadrukt toch dat het nieuwe product niet voor iedereen is weggelegd. "Dit zijn producten voor de meest actieve beleggers, niet voor wie een strategie hanteert van kopen en bijhouden." De CFD's zijn ontwikkeld door de Scandinavische Saxobank. Als er iets fout loopt, zit het tegenpartijrisico dus daar. Bijna alle regulatoren beamen dat CFD's enkel van nut zijn voor zeer ervaren beleggers. (NS)