Kenneth Rogoff, professor aan Harvard en voormalig IMF-econoom: "Ook Japan is kwetsbaar voor een begrotingscrisis, zij het op iets langere termijn. Daarbij denk ik aan een periode van vijf tot tien jaar. Op korte termijn zal het land in zijn financiële behoeften kunnen voldoen dankzij de spaartegoeden van de bevolking, maar op lange termijn gaat daar verandering in komen."

Japan wordt namelijk geconfronteerd met een snel verouderende bevolking. Rogoff: "De problemen in het land van de rijzende zon moeten nog beginnen. Het zal bijvoorbeeld een probleem worden om de werknemers die met pensioen gaan te vervangen. Het IMF heeft gewaarschuwd dat de overheidsschuld, die nu 200% van het BBP bedraagt, tegen 2015 kan oplopen tot 250%, tenzij de overheid serieuze inspanningen levert om het tekort terug te dringen. Zelfs een land als Japan mag niet te afhankelijk worden van schulden."

Kenneth Rogoff, professor aan Harvard en voormalig IMF-econoom: "Ook Japan is kwetsbaar voor een begrotingscrisis, zij het op iets langere termijn. Daarbij denk ik aan een periode van vijf tot tien jaar. Op korte termijn zal het land in zijn financiële behoeften kunnen voldoen dankzij de spaartegoeden van de bevolking, maar op lange termijn gaat daar verandering in komen." Japan wordt namelijk geconfronteerd met een snel verouderende bevolking. Rogoff: "De problemen in het land van de rijzende zon moeten nog beginnen. Het zal bijvoorbeeld een probleem worden om de werknemers die met pensioen gaan te vervangen. Het IMF heeft gewaarschuwd dat de overheidsschuld, die nu 200% van het BBP bedraagt, tegen 2015 kan oplopen tot 250%, tenzij de overheid serieuze inspanningen levert om het tekort terug te dringen. Zelfs een land als Japan mag niet te afhankelijk worden van schulden."