Ken Van Weyenberg (Dexia): "De correctie is afgelopen zomer dan echt op gang gekomen nadat Standard & Poor's de kredietrating van de Verenigde Staten verlaagde en de groei van de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal naar beneden werd herzien tot slechts 0,4 %. Tegelijkertijd werd ook de kredietrating van zowel Spanje als Portugal opnieuw fors verlaagd. Die elementen zorgden voor een bloedrode maand augustus met maandverliezen die oplopen van 10.73 % voor de MSCI Europe tot zelfs bijna 20 % voor de Duitse Dax-index."

Onzekerheid is troef in de huidige markten die ongeduldig wachten op duidelijke oplossingen vanuit de politieke wereld. De economische context vertoont veel gelijkenissen met de situatie een goed jaar geleden: een zwakke economische groei en gelatenheid bij de Federal Reserve.

Ken Van Weyenberg: "Het verschil ligt immers in de economische cijfers die aantonen dat de kans op een recessie nu tweemaal zo groot is dan vorig jaar. Die huidige onzekerheid toont zich ook in de indicatoren die naar het vertrouwen van consument en de bedrijfswereld peilen. De jongste cijfers van de Universiteit van Michigan en de Federal Reserve van Philadelphia spreken boekdelen. Het enige wat min of meer overeind blijft in de Verenigde Staten zijn de consumptie en arbeidsmarkt. Ook in Europa laat de groeivertraging zich merken. De kwartaalgroei van het bruto binnenlandse product in zowel het Verenigd Koninkrijk, als Duitsland en Frankrijk is meer dan verwacht teruggevallen tot een groei van slechts 0 tot 0,2 % in het tweede kwartaal."

Ken Van Weyenberg (Dexia): "De correctie is afgelopen zomer dan echt op gang gekomen nadat Standard & Poor's de kredietrating van de Verenigde Staten verlaagde en de groei van de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal naar beneden werd herzien tot slechts 0,4 %. Tegelijkertijd werd ook de kredietrating van zowel Spanje als Portugal opnieuw fors verlaagd. Die elementen zorgden voor een bloedrode maand augustus met maandverliezen die oplopen van 10.73 % voor de MSCI Europe tot zelfs bijna 20 % voor de Duitse Dax-index." Onzekerheid is troef in de huidige markten die ongeduldig wachten op duidelijke oplossingen vanuit de politieke wereld. De economische context vertoont veel gelijkenissen met de situatie een goed jaar geleden: een zwakke economische groei en gelatenheid bij de Federal Reserve. Ken Van Weyenberg: "Het verschil ligt immers in de economische cijfers die aantonen dat de kans op een recessie nu tweemaal zo groot is dan vorig jaar. Die huidige onzekerheid toont zich ook in de indicatoren die naar het vertrouwen van consument en de bedrijfswereld peilen. De jongste cijfers van de Universiteit van Michigan en de Federal Reserve van Philadelphia spreken boekdelen. Het enige wat min of meer overeind blijft in de Verenigde Staten zijn de consumptie en arbeidsmarkt. Ook in Europa laat de groeivertraging zich merken. De kwartaalgroei van het bruto binnenlandse product in zowel het Verenigd Koninkrijk, als Duitsland en Frankrijk is meer dan verwacht teruggevallen tot een groei van slechts 0 tot 0,2 % in het tweede kwartaal."