Keith Wade (hoofdeconoom Schroders): ‘Wij trekken binnenkort onze verwachtingen voor de Amerikaanse groei op’

China - VS

De vermindering van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China verandert de verwachtingen van Keith Wade, de hoofdeconoom van de vermogensbeheerder Schroders, voor 2020.

Een oplossing van het handelsconflict moet een herstel van de investeringen van de bedrijven mogelijk maken. Het beleid van de Federal Reserve begint ook vruchten af te werpen”, merkt Keith Wade op. De verlaging van de beleidsrente door de Amerikaanse centrale bank moest de economie. De Schroders-hoofdeconoom ziet een impact op de markt van residentieel vastgoed, die erg belangrijk is voor de Amerikaanse economie.

“Wij trekken binnenkort onze verwachtingen voor de Amerikaanse groei op, meer in lijn met het groeipotentieel op lange termijn van 1,8 procent”, zegt Wade. “We zien de wanverhouding niet die we doorgaans zien wanneer een economische recessie nadert. Bovendien blijft de arbeidsmarkt gezond.”

De winsten voor het derde kwartaal zijn gunstiger dan verwacht voor Amerikaanse bedrijven en sommige sectoren blijven sterk groeien, zoals de IT-sector. “Tegelijkertijd hebben de consumentenbestedingen goed standgehouden. De sterke consument heeft de verzwakking van de industrie grotendeels gecompenseerd”, meent Keith Wade.

Door het verminderen van handelsspanningen zouden ook andere markten dan de Amerikaanse wat van hun verloren pluimen moeten terugwinnen. Schroders zoekt bijvoorbeeld kansen in obligaties van groeilanden in lokale valuta. Die obligaties leden de afgelopen jaren onder de versterking van de dollar en de verhoging van de Amerikaanse beleidsrente, die in 2019 deels weer werd teruggedraaid.

“Op korte termijn zou een verhoging van de belasting op consumentenbestedingen de cijfers uit Japan moeten beïnvloeden. Maar op langere termijn moet een ontspanning in de internationale handelsrelaties de bovenhand nemen in een op export gerichte economie.”

In Europa kunnen beleggers niet om de aanslepende brexit-saga en de zorgen om de schuldenberg van Italië heen. Maar er zijn ook lichtpuntjes. “De Duitse economie blijft zwak, maar sommige indicatoren, zoals de autoverkopen, wijzen op beterschap voor de komende maanden. Het zou weleens kunnen dat we onze verwachtingen voor dat land opwaarts kunnen herzien.”

Populisme

Vanuit een meer fundamenteel oogpunt merkt Keith Wade op dat elke economische analyse rekening moet houden met de opkomst van het populisme, wat tot veel uitdagingen leidt. “Lange tijd beschouwden we vrijhandel en het vrije verkeer van kapitaal als vanzelfsprekend in onze voorspellingen. De huidige omgeving is veel moeilijker te begrijpen. Beleggers moeten rekening houden met de stijgende politieke risico’s en voorzichtig zijn.”

Hij verwacht dat de handelsspanningen tussen de VS en China af en toe weer zullen opduiken, met zwaardere implicaties voor bepaalde sectoren, met name in technologie. “Bovendien wordt de wereld riskanter, naarmate de Verenigde Staten zich meer terugtrekken uit internationale organisaties of handelsovereenkomsten in twijfel trekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content