De verwachtingen met betrekking tot de inflatie zijn volgens Belfius Research in het beleid van de ECB cruciaal. Zolang deze verwachtingen in de buurt van het objectief van de ECB liggen dan zal deze niet geneigd zijn in te grijpen, ongeacht waar de inflatie zelf staat.

De reden hiervoor is dat de inflatieverwachtingen dan aantonen dat de ECB geloofd wordt door de markt en dus controle heeft over de inflatie en deze kan beïnvloeden. Een tweede reden is dat de investeringsbeslissingen toekomstgericht zijn en dus

eerder beïnvloed worden door verwachtingen over de toekomst dan door het actuele niveau. De gemeten inflatie geeft immers weer wat er met de prijzen in het verleden gebeurd is.

De verwachtingen met betrekking tot de inflatie zijn volgens Belfius Research in het beleid van de ECB cruciaal. Zolang deze verwachtingen in de buurt van het objectief van de ECB liggen dan zal deze niet geneigd zijn in te grijpen, ongeacht waar de inflatie zelf staat. De reden hiervoor is dat de inflatieverwachtingen dan aantonen dat de ECB geloofd wordt door de markt en dus controle heeft over de inflatie en deze kan beïnvloeden. Een tweede reden is dat de investeringsbeslissingen toekomstgericht zijn en dus eerder beïnvloed worden door verwachtingen over de toekomst dan door het actuele niveau. De gemeten inflatie geeft immers weer wat er met de prijzen in het verleden gebeurd is.