Anderzijds is als gevolg van het LTRO programma van de Europese Centrale Bank de druk op de financieringskosten afgenomen. Belangrijk is volgens Ploegh de eerste stap die werd gezet door de marktleider BNP Paribas in de eerste helft van april.

BNP Paribas verlaagde haar rente van 1 naar 0,75%. Belfius, het vroegere Dexia Bank Belgium volgde deze beweging en liet haar basisrente eveneens zakken van 1% naar 0,75%. In maart hadden sommige kleinere banken hun rente op spaarrekeningen al verlaagd.

KBC kan kat uit de boom kijken

KBC heeft de rente op spaarrekeningen echter gehandhaafd op 1%, volgens Ploegh kan deze bank nog even de kat uit de boom kijken. De beslissing om dat te doen is volgens hem een gevolg van de sterke outflow van spaargeld in het vierde kwartaal van vorig jaar, die hoofdzakelijk het gevolg was van de downgrading van de kortetermijnrating van KBC door S&P.

In de visie van Ploegh gaat KBC enkele maanden wachten alvorens de rente te verlagen, in de hoop te kunnen profiteren van het terugvloeien van spaargeld. Door de rente op spaarrekeningen stabiel te houden, zou KBC bovendien de negatieve impact van de gereduceerde blootstelling aan de PIIGS kunnen beperken. Vandaag verlaagde KBC de getrouwheidspremie op spaarrekeningen wel tot een kwart procent.

Anderzijds is als gevolg van het LTRO programma van de Europese Centrale Bank de druk op de financieringskosten afgenomen. Belangrijk is volgens Ploegh de eerste stap die werd gezet door de marktleider BNP Paribas in de eerste helft van april. BNP Paribas verlaagde haar rente van 1 naar 0,75%. Belfius, het vroegere Dexia Bank Belgium volgde deze beweging en liet haar basisrente eveneens zakken van 1% naar 0,75%. In maart hadden sommige kleinere banken hun rente op spaarrekeningen al verlaagd.KBC kan kat uit de boom kijken KBC heeft de rente op spaarrekeningen echter gehandhaafd op 1%, volgens Ploegh kan deze bank nog even de kat uit de boom kijken. De beslissing om dat te doen is volgens hem een gevolg van de sterke outflow van spaargeld in het vierde kwartaal van vorig jaar, die hoofdzakelijk het gevolg was van de downgrading van de kortetermijnrating van KBC door S&P. In de visie van Ploegh gaat KBC enkele maanden wachten alvorens de rente te verlagen, in de hoop te kunnen profiteren van het terugvloeien van spaargeld. Door de rente op spaarrekeningen stabiel te houden, zou KBC bovendien de negatieve impact van de gereduceerde blootstelling aan de PIIGS kunnen beperken. Vandaag verlaagde KBC de getrouwheidspremie op spaarrekeningen wel tot een kwart procent.