KBC: eerder half vol dan half leeg! (Danny Reweghs)

De kogel is door de kerk: KBC heeft de goedkeuring van de Europese Commissie voor de eerder verkregen overheidssteun. De financiële groep heeft daar wel een prijs voor moeten betalen. Vraag is dan ook: is het glas nu half vol of half leeg?

Zoals verwacht is het KBC-aandeel bij het hervatten van de handel hoger van start gegaan. Het is duidelijk dat de markt oordeelt dat het glas eerder half vol is. En we zijn geneigd om de markt daarin te volgen.

Waarom? Omdat het al enige tijd geweten was dat ook KBC de dans van de inkrimping niet zou ontspringen. Nadat Europa ING had verplicht om het bankverzekeringsmodel op te geven, ging er een schokgolf door de markt en stond ook de KBC-koers flink onder druk. Die afslankingen komen er nu, maar liggen volledig in lijn met wat al eerder bekend was geraakt: het naar de beurs brengen van de Tsjechische (CSOB) en Hongaarse (K&H) bankdochter, het in de etalage zetten van KBL European Private Bankers, het verkopen van ‘kleinere’ entiteiten zoals Centea (twee banknetwerk in België) en Fidea (Belgische verzekeraar). Verder gaat de ‘bank van hier’ het belang van risicovolle activiteiten (oa kapitaalmarktactiviteiten) afbouwen.

De doelstelling is om het belang van risicogewogen activa met 25% te verminderen. Maar toch zijn er ook een aantal positieve strategische punten te onthouden. Het is waar dat er wordt afgeslankt en dat de piekwinsten uit het verleden de komende jaren niet meer mogelijk zullen zijn. KBC heeft echter wel het basismodel van bankverzekeraar mogen behouden en ook de aanwezigheid in Centraal- en Oost-Europa blijft overeind. De tweede thuismarkt is er dus nog steeds, ook al moet een minderheidsstuk van de twee belangrijkste bankactiviteiten aldaar naar de beurs gebracht worden. Dat heeft dan weer het voordeel dat de aandeelhouders een beter zicht krijgen op de waarde van de activiteiten in Centraal- en Oost-Europa. Een reactie van opluchting op de beurs mag dus, maar de discussie over wat nog zal kunnen en wat niet meer mag in de financiële sector is echter nog lang niet achter de rug.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content