KBC absolute uitblinker op Brusselse beurs

© BELGA
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

KBC was wdonderdag de absolute uitblinker op de Brusselse beurs en zonder discussie de grootste stijger in de Bel-20-index.

De Europese beurzen waren wispelturig vandaag, maar konden toch weer hoger afsluiten en hebben de last van de brexit duidelijk van zich af geschud. Meevallende bedrijfsresultaten lagen aan de basis van de positieve beursdag.

Zo was KBC (+5,4%) de absolute uitblinker op de Brusselse beurs en zonder discussie de grootste stijger in de Bel-20-index. Aanleiding zijn beter dan verwachte en erg solide resultaten in het tweede kwartaal. Daarin realiseerde de Belgische grootbank 721 miljoen euro winst tegenover 666 miljoen euro in het dezelfde trimester van vorig jaar en vooral een grote sprong tegenover de 392 miljoen euro van de eerste drie maanden van 2016. Opgeteld geeft dat een halfjaarwinst van 1,113 miljard euro. Een cijfer waar de markt absoluut opgetogen over was. Als kers op de taart krijgen de gelukkige aandeelhouders ook nog eens een interim-dividend van 1 euro per aandeel in november uitgekeerd. Het is de eerste keer sinds de bankencrisis van 2008 dat KBC een tussentijds dividend gaat uitkeren.

Ook elders in Europa imponeerden bedrijven met hun kwartaal- en halfjaarcijfers. Op de beurs van Frankfurt was dat bijvoorbeeld het geval voor Zalando (+4,9%). De internetwinkelier wist al langer een sterke omzetgroei te realiseren, maar scoorde vaak zwak op vlak van winstgevendheid. Dat is deze keer grondig anders. Vandaar dat de cijfers door de beleggers op applaus worden onthaald. De omzet klom opnieuw 25 procent, aan de bovenkant van de prognose van 20 à 25 procent. Maar de aangename verrassing is de sprong van de bedrijfswinst (ebit) van 30,2 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2015 naar 80,9 miljoen euro in het eerste semester van dit jaar. Dat ligt bovendien aan de bovenkant van de gepronostikeerde winstvork van 68 à 88 miljoen euro. De verwachte winstmarge voor het volledige boekjaar werd opgetrokken van 3 à 4,5 procent naar 4 tot 5,5 procent.

Op Wall Street nam een andere onlineretailer Alibaba (+5,1% bij opening beurs New York) een vliegende start nadat de analistenverwachtingen fors werden overtroffen. Alibaba liet een omzetgroei van liefst 59 procent optekenen tot 32,15 miljard yuan of renminbi ten opzichte van een gemiddelde analistenverwachting van 30,2 miljard yuan. Vooral de prestatie van de clouddivisie was een prettige verrassing. De groei in China mag dan vertraagd zijn, Alibaba heeft daar duidelijk geen last van.

In Duitsland was er echter ook een kneusje, met name de meststoffen- en zoutproducent K+S (-6,4%). Het voormalige aandeel uit de DAX30-index diende opnieuw met een winstwaarschuwing uit te pakken na een teleurstellende eerste jaarhelft. Topman Steiner vreest nu dat de bedrijfskasstroom (ebitda) dit jaar meer dan halveren zal tegenover 2015 door vooral erg lage meststoffenprijzen en een zachtere winst in de Verenigde Staten. Bovendien had de bedrijfsleider nog slecht nieuws voor de aandeelhouders. De opstart van een nieuwe potashmijn in Canada legacy, het eerste nieuwbouwproject aldaar in veertig jaar voorzien voor begin 2017, is al minstens met een kwartaal uitgesteld. Dat nieuws wisten beleggers maar erg matig te appreciëren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content