Het afgelopen jaar hebben Europese bedrijven € 50 mld (biljoen in het Engels) toegevoegd aan hun kasgeld. Het totale bedrag dat men in Europa, Afrika en het Midden-Oosten als kasgeld op hun balans heeft staan is nu € 1 biljoen (triljoen in het Engels). Dat is bijna 50% hoger dan de € 700 mld eind 2007.

Hoe groot is nu dat probleem, want spaarzaamheid is toch een deugd? Het gaat er natuurlijk om wat bedrijven met dit soort bedragen gaan doen.

Een van de maatregelen is om het overtollig kasgeld terug te laten vloeien naar de aandeelhouder. En dat via het middel van aandeleninkoop.

Dat heeft als voordeel dat de winstkoek over minder aandelen verdeeld moet worden waardoor deze automatisch stijgt. En dus ook het dividend. Twee voordelen op het eerste oog voor aandeelhouders.

De inkoop van eigen aandelen door de bedrijven heeft volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer een keerzijde namelijk dat het de balans zwakker maakt, daar waarschuwde onlangs The Economist voor.

Dat bleek trouwens tijdens de financiële crisis van 2007/2008. Amerikaanse financiële instellingen hadden voor $ 207 miljard aan aandelen ingekocht.

De Amerikaanse overheid moest de financiële sector redden met $ 250 miljard. Eenzelfde beeld zagen we in Nederland. ING had voor € 5 mld aan aandelen ingekocht en kreeg later staatssteun van € 10 mld.

Een ander nadeel van de inkoop van eigen aandelen is dat het de problemen die een bedrijf heeft wellicht verhult.

Een van de grootste inkopers van aandelen op de Belgische markt is supermarktketen Colruyt, die 5,5% van het aandelenkapitaal kocht. Desondanks staat de koers op het laagste niveau van het afgelopen jaar. Wat had de koers gestaan zonder de inkoop?

De groeiende kasgelden hebben nog een potentieel gevaar. Een deel van de groei van komt door het gebrek aan investeringen. De economische situatie in Europa nodigt daar ook niet toe uit. Echter als de economie wel gaat groeien wil wellicht iedereen investeren met als gevolg een forse stijging van de inflatie. Dat dit gaat gebeuren verwachten wij niet.

Bedrijven zullen nog altijd kostenbewust investeren en dus niet tegen elke prijs. Dat zo langzamerhand de grote investeringen

komen blijkt wel uit de recente berichten.

Exxon Mobil (een van de grootste inkopers van aandelen) gaat meer geld brengen naar lange termijnprojecten. Amazon en Tesla investeren miljarden. De hoge cashniveaus is wellicht een prelude naar een mooie economische groei.

Het afgelopen jaar hebben Europese bedrijven € 50 mld (biljoen in het Engels) toegevoegd aan hun kasgeld. Het totale bedrag dat men in Europa, Afrika en het Midden-Oosten als kasgeld op hun balans heeft staan is nu € 1 biljoen (triljoen in het Engels). Dat is bijna 50% hoger dan de € 700 mld eind 2007. Hoe groot is nu dat probleem, want spaarzaamheid is toch een deugd? Het gaat er natuurlijk om wat bedrijven met dit soort bedragen gaan doen. Een van de maatregelen is om het overtollig kasgeld terug te laten vloeien naar de aandeelhouder. En dat via het middel van aandeleninkoop. Dat heeft als voordeel dat de winstkoek over minder aandelen verdeeld moet worden waardoor deze automatisch stijgt. En dus ook het dividend. Twee voordelen op het eerste oog voor aandeelhouders. De inkoop van eigen aandelen door de bedrijven heeft volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer een keerzijde namelijk dat het de balans zwakker maakt, daar waarschuwde onlangs The Economist voor. Dat bleek trouwens tijdens de financiële crisis van 2007/2008. Amerikaanse financiële instellingen hadden voor $ 207 miljard aan aandelen ingekocht. De Amerikaanse overheid moest de financiële sector redden met $ 250 miljard. Eenzelfde beeld zagen we in Nederland. ING had voor € 5 mld aan aandelen ingekocht en kreeg later staatssteun van € 10 mld. Een ander nadeel van de inkoop van eigen aandelen is dat het de problemen die een bedrijf heeft wellicht verhult. Een van de grootste inkopers van aandelen op de Belgische markt is supermarktketen Colruyt, die 5,5% van het aandelenkapitaal kocht. Desondanks staat de koers op het laagste niveau van het afgelopen jaar. Wat had de koers gestaan zonder de inkoop? De groeiende kasgelden hebben nog een potentieel gevaar. Een deel van de groei van komt door het gebrek aan investeringen. De economische situatie in Europa nodigt daar ook niet toe uit. Echter als de economie wel gaat groeien wil wellicht iedereen investeren met als gevolg een forse stijging van de inflatie. Dat dit gaat gebeuren verwachten wij niet. Bedrijven zullen nog altijd kostenbewust investeren en dus niet tegen elke prijs. Dat zo langzamerhand de grote investeringen komen blijkt wel uit de recente berichten. Exxon Mobil (een van de grootste inkopers van aandelen) gaat meer geld brengen naar lange termijnprojecten. Amazon en Tesla investeren miljarden. De hoge cashniveaus is wellicht een prelude naar een mooie economische groei.