De uitspraak van het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe over de legitimiteit van het Europese steunfonds (ESM) - ook op 12 september - zal volgens ABN Amro met meer belangstelling worden afgewacht.

Een dag later zal het Federal Open Market Committee mogelijk uitsluitsel en details geven over de hierboven genoemde monetaire impuls in de Verenigde Staten.

Bij afwezigheid van bedrijfsnieuws zal de aandacht verder uitgaan naar macro-economische cijfers uit zowel de Verenigde Staten als Europa.

September cruciale maand voor beurs

De herstelrally is gepaard gegaan met lage handelsvolumes. Veel lucht lijkt niet in de rally te zitten nu het goede nieuws grotendeels in de koersen is verwerkt.

September duidt op een beslissende maand voor de aandeelhouder gezien het grote aantal belangrijke gebeurtenissen dat op de agenda staat.

De economen van ABN Amro denken dat teleurstellingen onvermijdelijk zijn - mede omdat de verwachtingen soms hooggestemd zijn.

In geval van positieve verrassingen kunnen de koersen echter nog ietwat omhoog. Ook omdat beleggers onderwogen zijn in aandelen

Door toenemende zorgen over de Europese schuldencrisis en in algemene zin over de economische ontwikkelingen is eind juli de risicoaversie toegenomen. Dat heeft de aandelenkoersen gedrukt.

De ECB heeft verlichting gebracht nadat president Mario Draghi aankondigde de euro 'volledig te ondersteunen' en Spaans en Italiaans schuldpapier te zullen opkopen. Dat heeft het sein op groen gezet voor een sterke herstelrally.

Vooral Zuid-Europese beurzen hebben geprofiteerd van de krachtige taal van de Europese Centrale Bank. De Spaanse IBEX heeft 23% gewonnen ten opzichte van het dieptepunt eind juli terwijl de Italiaanse beurs een winst liet zien van 21%.

Het stevige herstel zorgde voor een nieuw hoogtepunt dit jaar van de STOXX 600, een dwarsdoorsnede van aandelen van 18 Europese landen.

Bijna alle bedrijven hebben tweedekwartaalcijfers overlegd. Voor veel inspiratie heeft de cijferregen niet gezorgd. Hoewel ruim tweederde van de bedrijfswinsten de verwachtingen overtrof, daalde de winst per aandeel.

Meer dan de helft van de bedrijven stelde de aandeelhouder teleur. De aandelen opgenomen in de STOXX 600 leverden gemiddeld 8% van hun winst in.

Dat percentage was hoger uitgevallen als analisten de afgelopen maanden hun winstverwachting niet al neerwaarts hadden bijgesteld.

De uitspraak van het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe over de legitimiteit van het Europese steunfonds (ESM) - ook op 12 september - zal volgens ABN Amro met meer belangstelling worden afgewacht. Een dag later zal het Federal Open Market Committee mogelijk uitsluitsel en details geven over de hierboven genoemde monetaire impuls in de Verenigde Staten. Bij afwezigheid van bedrijfsnieuws zal de aandacht verder uitgaan naar macro-economische cijfers uit zowel de Verenigde Staten als Europa. September cruciale maand voor beurs De herstelrally is gepaard gegaan met lage handelsvolumes. Veel lucht lijkt niet in de rally te zitten nu het goede nieuws grotendeels in de koersen is verwerkt. September duidt op een beslissende maand voor de aandeelhouder gezien het grote aantal belangrijke gebeurtenissen dat op de agenda staat. De economen van ABN Amro denken dat teleurstellingen onvermijdelijk zijn - mede omdat de verwachtingen soms hooggestemd zijn. In geval van positieve verrassingen kunnen de koersen echter nog ietwat omhoog. Ook omdat beleggers onderwogen zijn in aandelen Door toenemende zorgen over de Europese schuldencrisis en in algemene zin over de economische ontwikkelingen is eind juli de risicoaversie toegenomen. Dat heeft de aandelenkoersen gedrukt. De ECB heeft verlichting gebracht nadat president Mario Draghi aankondigde de euro 'volledig te ondersteunen' en Spaans en Italiaans schuldpapier te zullen opkopen. Dat heeft het sein op groen gezet voor een sterke herstelrally. Vooral Zuid-Europese beurzen hebben geprofiteerd van de krachtige taal van de Europese Centrale Bank. De Spaanse IBEX heeft 23% gewonnen ten opzichte van het dieptepunt eind juli terwijl de Italiaanse beurs een winst liet zien van 21%. Het stevige herstel zorgde voor een nieuw hoogtepunt dit jaar van de STOXX 600, een dwarsdoorsnede van aandelen van 18 Europese landen. Bijna alle bedrijven hebben tweedekwartaalcijfers overlegd. Voor veel inspiratie heeft de cijferregen niet gezorgd. Hoewel ruim tweederde van de bedrijfswinsten de verwachtingen overtrof, daalde de winst per aandeel. Meer dan de helft van de bedrijven stelde de aandeelhouder teleur. De aandelen opgenomen in de STOXX 600 leverden gemiddeld 8% van hun winst in. Dat percentage was hoger uitgevallen als analisten de afgelopen maanden hun winstverwachting niet al neerwaarts hadden bijgesteld.