De aandelenuitgifte zal een bedrag opleveren van 6,36 miljard euro. Het te financieren overbruggingskrediet bedraagt 9,8 miljard dollar (7,2 miljard euro).De familiale aandeelhouders nemen voor minstens 2,8 miljard euro deel aan de operatie. Dat meldt AB InBev in een persbericht.

De aandelenuitgifte gebeurt met voorkeurrecht. Bestaande aandeelhouders kunnen intekenen op 5 nieuwe aandelen AB InBev per 8 aandelen die ze bezitten. Bij de sluiting van de Brusselse beurs ontvangt elke aandeelhouder per aandeel AB InBev één voorkeurrecht. De inschrijving op de nieuwe aandelen zal lopen van 25 november tot 9 december om 16 uur. De rechten zelf zullen ook worden verhandeld op Euronext Brussel.

Niet-uitgeoefende rechten zullen na de inschrijvingsperiode worden verkocht als scripts in een institutionele aanbieding. De nieuw gecreëerde aandelen zullen naar verwachting noteren vanaf 16 december.

Bij de operatie treden BNP Paribas, Deutsche Bank en J.P. Morgan op als joint global coordinators en joint bookrunners. ABN Amro, Fortis Bank, ING en Santander Global Banking & Markets treden op als joint lead managers.

De familiale aandeelhouders zullen aan de operatie deelnemen. Dat gebeurt op twee manieren. Vooreerst zullen ze voor ongeveer 2,8 miljard euro nieuwe middelen inbrengen, ongeveer 1,3 miljard euro voor de Belgische aandeelhouders en ongeveer 1,5 miljard euro door de Braziliaanse aandeelhouders. Voor het resterend gedeelde van hun rechten plannen zij een 'cash neutrale' transactie. Dat betekent dat zij zullen inschrijven op het maximale aantal aandelen dat zij kunnen financieren door de verkoop van AB InBev- aandelen, aandelen AB InBev ex rechten of rechten zelf.

De beslissing tot de kapitaaloperatie werd op 23 november genomen door de raad van bestuur van AB InBev. De aandelenuitgifte was midden oktober uitgesteld wegens de financiële crisis en de neergang van de beurzen. Vrijdag dook het aandeel AB InBev 16,2 procent lager tot 20,6 euro op geruchten dat de kapitaalverhoging toch snel zou worden gelanceerd. Het overbruggingskrediet heeft een looptijd van 6 maanden, zodat een versnelde lancering er zou op wijzen dat InBev in die periode geen verbetering van het beursklimaat verwacht.

De creatie van 986,1 miljoen nieuwe aandelen creëert een ontzaglijke verwatering. Tot dusver waren er 616,3 miljoen aandelen AB InBev in omloop. Dat worden er nu dus 1,6 miljard.

De aandelenuitgifte zal een bedrag opleveren van 6,36 miljard euro. Het te financieren overbruggingskrediet bedraagt 9,8 miljard dollar (7,2 miljard euro).De familiale aandeelhouders nemen voor minstens 2,8 miljard euro deel aan de operatie. Dat meldt AB InBev in een persbericht.De aandelenuitgifte gebeurt met voorkeurrecht. Bestaande aandeelhouders kunnen intekenen op 5 nieuwe aandelen AB InBev per 8 aandelen die ze bezitten. Bij de sluiting van de Brusselse beurs ontvangt elke aandeelhouder per aandeel AB InBev één voorkeurrecht. De inschrijving op de nieuwe aandelen zal lopen van 25 november tot 9 december om 16 uur. De rechten zelf zullen ook worden verhandeld op Euronext Brussel.Niet-uitgeoefende rechten zullen na de inschrijvingsperiode worden verkocht als scripts in een institutionele aanbieding. De nieuw gecreëerde aandelen zullen naar verwachting noteren vanaf 16 december. Bij de operatie treden BNP Paribas, Deutsche Bank en J.P. Morgan op als joint global coordinators en joint bookrunners. ABN Amro, Fortis Bank, ING en Santander Global Banking & Markets treden op als joint lead managers.De familiale aandeelhouders zullen aan de operatie deelnemen. Dat gebeurt op twee manieren. Vooreerst zullen ze voor ongeveer 2,8 miljard euro nieuwe middelen inbrengen, ongeveer 1,3 miljard euro voor de Belgische aandeelhouders en ongeveer 1,5 miljard euro door de Braziliaanse aandeelhouders. Voor het resterend gedeelde van hun rechten plannen zij een 'cash neutrale' transactie. Dat betekent dat zij zullen inschrijven op het maximale aantal aandelen dat zij kunnen financieren door de verkoop van AB InBev- aandelen, aandelen AB InBev ex rechten of rechten zelf.De beslissing tot de kapitaaloperatie werd op 23 november genomen door de raad van bestuur van AB InBev. De aandelenuitgifte was midden oktober uitgesteld wegens de financiële crisis en de neergang van de beurzen. Vrijdag dook het aandeel AB InBev 16,2 procent lager tot 20,6 euro op geruchten dat de kapitaalverhoging toch snel zou worden gelanceerd. Het overbruggingskrediet heeft een looptijd van 6 maanden, zodat een versnelde lancering er zou op wijzen dat InBev in die periode geen verbetering van het beursklimaat verwacht.De creatie van 986,1 miljoen nieuwe aandelen creëert een ontzaglijke verwatering. Tot dusver waren er 616,3 miljoen aandelen AB InBev in omloop. Dat worden er nu dus 1,6 miljard.