De spelers moeten volgens Dexia beseffen dat de kans op verliezen op soevereine schuld groter wordt met elk land dat extra steun nodig heeft. De enorme middelen die de Europese Unie ter beschikking stelt, zouden bovendien wel eens snel kunnen opraken.

Geen wonder volgens Dexia dat het beleggersvertrouwen daalt. Bovendien dreigen de talrijke besparingsplannen van de Europese landen sneller tot lagere bbp's dan tot kleinere tekorten te leiden.

De vraag is nu of Spanje het volgende slachtoffer wordt ... In elke fase van de huidige economische crisis ging de markt ervan uit dat het volgende potentiële probleem zonder moeite opgelost zou raken of dat men zelfs een manier zou vinden om het te voorkomen.

Volgens dat principe was de subprimecrisis "beheersbaar". Men had gedacht dat de situatie bij Bear Sterns, Lehman Brothers, in Griekenland of in Ierland (om er maar enkele te noemen) "vanzelf" in orde zouden komen, tot men besefte dat ingrijpen noodzakelijk was.

Men is het er volgens Dexia nu over eens dat Spanje een geval apart is: het land is solvabel en heeft de middelen om zijn toekomst in handen te nemen.

De spelers moeten volgens Dexia beseffen dat de kans op verliezen op soevereine schuld groter wordt met elk land dat extra steun nodig heeft. De enorme middelen die de Europese Unie ter beschikking stelt, zouden bovendien wel eens snel kunnen opraken. Geen wonder volgens Dexia dat het beleggersvertrouwen daalt. Bovendien dreigen de talrijke besparingsplannen van de Europese landen sneller tot lagere bbp's dan tot kleinere tekorten te leiden. De vraag is nu of Spanje het volgende slachtoffer wordt ... In elke fase van de huidige economische crisis ging de markt ervan uit dat het volgende potentiële probleem zonder moeite opgelost zou raken of dat men zelfs een manier zou vinden om het te voorkomen. Volgens dat principe was de subprimecrisis "beheersbaar". Men had gedacht dat de situatie bij Bear Sterns, Lehman Brothers, in Griekenland of in Ierland (om er maar enkele te noemen) "vanzelf" in orde zouden komen, tot men besefte dat ingrijpen noodzakelijk was. Men is het er volgens Dexia nu over eens dat Spanje een geval apart is: het land is solvabel en heeft de middelen om zijn toekomst in handen te nemen.