De euro heeft zich inderdaad krachtig hersteld, zijn koers noteert nu duidelijk boven de dieptepunten tegenover de dollar die begin juni werden opgetekend.

Julian Jessop, hoofdeconoom bij Capital Economics, is echter van mening dat de kans groter is geworden dat de euro in zijn huidige vormzal verdwijnen.

Jessop is vooral bezorgd over de hoge schuldengraad in de eurozone, over het gebrek aan competitiviteit van de eurolanden en van de structurele economische zwakte in de regio.

De conclusie van het door Jessop's team opgesteld rapport dat de kans klein is dat de eurozone in zijn huidige vorm kan overleveren. Een wijziging in de situatie kan het gevolg zijn van het verlaten - vrijwillig of gedwongen - van één of meer landen uit de eurozone.

Gedoodverfde kandidaat is dan natuurlijk Griekenland. Anderzijds bestaat er ook het risico van een opsplitsing tussen het noorden en het zuiden van de eurozone.

De kansen op één van deze scenario's zijn recent met meer dan 50% toegenomen, aldus nog Jessop. Een timing valt echter moeilijk te geven, mogelijk komt zo'n drastische verandering er niet zo snel.

De euro heeft zich inderdaad krachtig hersteld, zijn koers noteert nu duidelijk boven de dieptepunten tegenover de dollar die begin juni werden opgetekend. Julian Jessop, hoofdeconoom bij Capital Economics, is echter van mening dat de kans groter is geworden dat de euro in zijn huidige vormzal verdwijnen. Jessop is vooral bezorgd over de hoge schuldengraad in de eurozone, over het gebrek aan competitiviteit van de eurolanden en van de structurele economische zwakte in de regio. De conclusie van het door Jessop's team opgesteld rapport dat de kans klein is dat de eurozone in zijn huidige vorm kan overleveren. Een wijziging in de situatie kan het gevolg zijn van het verlaten - vrijwillig of gedwongen - van één of meer landen uit de eurozone. Gedoodverfde kandidaat is dan natuurlijk Griekenland. Anderzijds bestaat er ook het risico van een opsplitsing tussen het noorden en het zuiden van de eurozone. De kansen op één van deze scenario's zijn recent met meer dan 50% toegenomen, aldus nog Jessop. Een timing valt echter moeilijk te geven, mogelijk komt zo'n drastische verandering er niet zo snel.