Op het einde van vorige week stond de Spaanse langetermijnrente op 7%, wat hoger is dan de herfst van vorig jaar.

Op dat moment startte de ECB met haar groot LTRO programma, waarmee de centrale bank onmiskenbaar tijd heeft gewonnen. Die tijd lijkt nu echter toch te zijn opgebruikt. In de boodschap van de Spaanse regering klonk vorige week onmiskenbaar de wanhoop door.

ECB lijkt niet gehaast

Naar de boodschap van de Spaanse premier Mariano Rajoy werd echter amper geluisterd. Die verklaarde zonder omwegen dat Spanje zich aan de huidige omstandigheden niet zelfstandig kan blijven financieren.

Spanje zou willen dat Europa opnieuw staatsobligaties inkocht om zo de rente te laten zakken.

Daar heeft de ECB echter geen oren naar, ze beperkte zich er toe om de basisrente in de eurozone met een kwart procent te verlagen.

Volgens Krugman heeft de centrale bank de ernst van de situatie nog niet begrepen, de kansen op het uiteenspatten van de eurozone nemen met de dag toe.

Op het einde van vorige week stond de Spaanse langetermijnrente op 7%, wat hoger is dan de herfst van vorig jaar. Op dat moment startte de ECB met haar groot LTRO programma, waarmee de centrale bank onmiskenbaar tijd heeft gewonnen. Die tijd lijkt nu echter toch te zijn opgebruikt. In de boodschap van de Spaanse regering klonk vorige week onmiskenbaar de wanhoop door. ECB lijkt niet gehaast Naar de boodschap van de Spaanse premier Mariano Rajoy werd echter amper geluisterd. Die verklaarde zonder omwegen dat Spanje zich aan de huidige omstandigheden niet zelfstandig kan blijven financieren. Spanje zou willen dat Europa opnieuw staatsobligaties inkocht om zo de rente te laten zakken. Daar heeft de ECB echter geen oren naar, ze beperkte zich er toe om de basisrente in de eurozone met een kwart procent te verlagen. Volgens Krugman heeft de centrale bank de ernst van de situatie nog niet begrepen, de kansen op het uiteenspatten van de eurozone nemen met de dag toe.