Hoe groot is de kans dat we een herhaling van dit scenario krijgen? Volgens de economen van BNP Paribas kleiner dan algemeen wordt aangenomen.

De problemen met de Spaanse banksector - om maar een recent hot item te noemen - zijn weliswaar zorgwekkend, maar hebben tot dusver nog niet te veel turbulentie veroorzaakt.

Wel is het zo dat op de commercial-paper markets - waar de bedrijven geld lenen voor hun behoeften op korte termijn - de durations zijn teruggevallen tot minder dan een maand.

Anderzijds zijn de credit spreads niet zo sterk toegenomen als in 2008. Het verschil tussen de London interbank offered rate, of Libor, op drie maanden en de overnight index swaps is weliswaar verdubbeld tot 26 basispunten in mei tegenover 10 basispunten voordien, maar in 2008 was er sprake van een verschil van 300 basispunten.

Hoe groot is de kans dat we een herhaling van dit scenario krijgen? Volgens de economen van BNP Paribas kleiner dan algemeen wordt aangenomen. De problemen met de Spaanse banksector - om maar een recent hot item te noemen - zijn weliswaar zorgwekkend, maar hebben tot dusver nog niet te veel turbulentie veroorzaakt. Wel is het zo dat op de commercial-paper markets - waar de bedrijven geld lenen voor hun behoeften op korte termijn - de durations zijn teruggevallen tot minder dan een maand. Anderzijds zijn de credit spreads niet zo sterk toegenomen als in 2008. Het verschil tussen de London interbank offered rate, of Libor, op drie maanden en de overnight index swaps is weliswaar verdubbeld tot 26 basispunten in mei tegenover 10 basispunten voordien, maar in 2008 was er sprake van een verschil van 300 basispunten.