Dit lokte de commentaar uit dat Cyprus dan maar haar goudvoorraad moest aanspreken en met de verkoopopbrengst hiervan zelf in de nodige financiering te voorzien.

Een dergelijke aanbodschok is volgens professor Stefan Duchateau vanzelfsprekend van aard een bijzondere verstoring te veroorzaken, waardoor de goudprijs een veel lager evenwichtsniveau zou moeten gaan opzoeken.

Alleen al de stijging van de kans op een dergelijk scenario zorgde meteen voor een zware daling. Wanneer dergelijke verkopen zich werkelijk zouden voordoen, dan is zelfs een "meltdown" van de goudprijs niet uitgesloten. Maar zover zijn we duidelijk nog niet.

De eventualiteit van een dergelijk scenario zet immers ook de andere centrale bankiers aan het denken. In de recente periode werd zowat overal ter wereld de goudvoorraad verder aangevuld.

In sommige landen zelfs nog aan de topkoersen van 2011 en 2012.

Een scenario waarbij miljarden euro tegelijk op de -relatief dunne- goudmarkt zouden worden aangeboden, snijdt m.a.w. diep in de waardering van de reserves van de centrale banken van Duitsland, de VSA en China. Dit schrikbeeld is voldoende om de kans op een gedwongen verkoop van de goudvoorraden in Cyprus sterk te reduceren.

De goudprijzen krijgen zo de kans om geleidelijk te herstellen van hun recente snoekduik, maar dit opwaarts pad zal toch met de nodige omzichtigheid worden bewandeld.

Het evenwicht tussen vraag en aanbod lijkt op de ijle hoogte waar de goudprijzen na een adembenemende klim zijn aangekomen, immers erg kwetsbaar voor plotse schokken in vraag of aanbod.

Dit lokte de commentaar uit dat Cyprus dan maar haar goudvoorraad moest aanspreken en met de verkoopopbrengst hiervan zelf in de nodige financiering te voorzien. Een dergelijke aanbodschok is volgens professor Stefan Duchateau vanzelfsprekend van aard een bijzondere verstoring te veroorzaken, waardoor de goudprijs een veel lager evenwichtsniveau zou moeten gaan opzoeken. Alleen al de stijging van de kans op een dergelijk scenario zorgde meteen voor een zware daling. Wanneer dergelijke verkopen zich werkelijk zouden voordoen, dan is zelfs een "meltdown" van de goudprijs niet uitgesloten. Maar zover zijn we duidelijk nog niet. De eventualiteit van een dergelijk scenario zet immers ook de andere centrale bankiers aan het denken. In de recente periode werd zowat overal ter wereld de goudvoorraad verder aangevuld. In sommige landen zelfs nog aan de topkoersen van 2011 en 2012. Een scenario waarbij miljarden euro tegelijk op de -relatief dunne- goudmarkt zouden worden aangeboden, snijdt m.a.w. diep in de waardering van de reserves van de centrale banken van Duitsland, de VSA en China. Dit schrikbeeld is voldoende om de kans op een gedwongen verkoop van de goudvoorraden in Cyprus sterk te reduceren. De goudprijzen krijgen zo de kans om geleidelijk te herstellen van hun recente snoekduik, maar dit opwaarts pad zal toch met de nodige omzichtigheid worden bewandeld. Het evenwicht tussen vraag en aanbod lijkt op de ijle hoogte waar de goudprijzen na een adembenemende klim zijn aangekomen, immers erg kwetsbaar voor plotse schokken in vraag of aanbod.