Dubbel probleem

Maar met het verschaffen van liquiditeit heeft de ECB de risico's in de markten nog niet verminderd en het dubbele probleem van lage groei en hoge schuldenlast nog niet opgelost.

Risico's kunnen nog toenemen

Door de recessie zullen de risico's waaraan de euro-obligaties blootstaan volgens PIMCO eerst nog toenemen, voordat de situatie op de wat langere termijn kan verbeteren.

Meer downgrades verwacht

PIMCO verwacht als gevolg van deze ontwikkelingen meer 'downgrades', een verdere daling van de vraag naar euro-obligaties, en in de komende kwartalen een nog grotere behoefte aan schuldafbouw.

Spanje, Griekenland en Portugal

Spanje heeft recent de vinger al opgestoken met het verzoek een hoger tekort te accepteren dan aanvankelijk was gepland. De situatie in Griekenland blijft kritiek en toont aan - net als die in Portugal - dat een solvabiliteitsprobleem niet met het verschaffen van liquiditeit valt op te lossen als de schuldendynamiek eenmaal een kritische grens is gepasseerd.

Betere vooruitzichten in de VS

In de VS geven verschillende sectoren van de economie herstel te zien. Dit geldt zeker voor de automobielindustrie en ook voor de productieindustrie in het algemeen.

Woningbouw aan de beterhand

PIMCO verwacht dat de woningbouwsector voor het eerst sinds lange tijd weer een bescheiden bijdrage - in de komende twaalf maanden van 0,3% tot 0,4% - aan de economische groei kan leveren. Verder herstel van deze sector kan voor veel werk en inkomen zorgen.

Consumentenkrediet is moeilijker beschikbaar

Een ander positief signaal in de VS is dat consumentenkrediet weer ruimer beschikbaar komt, met name voor de aanschaf van auto's. Dit kan een belangrijke stimulans zijn voor de economie, zeker als de fiscale stimulans wegvalt.

Dubbel probleem Maar met het verschaffen van liquiditeit heeft de ECB de risico's in de markten nog niet verminderd en het dubbele probleem van lage groei en hoge schuldenlast nog niet opgelost. Risico's kunnen nog toenemen Door de recessie zullen de risico's waaraan de euro-obligaties blootstaan volgens PIMCO eerst nog toenemen, voordat de situatie op de wat langere termijn kan verbeteren. Meer downgrades verwacht PIMCO verwacht als gevolg van deze ontwikkelingen meer 'downgrades', een verdere daling van de vraag naar euro-obligaties, en in de komende kwartalen een nog grotere behoefte aan schuldafbouw. Spanje, Griekenland en Portugal Spanje heeft recent de vinger al opgestoken met het verzoek een hoger tekort te accepteren dan aanvankelijk was gepland. De situatie in Griekenland blijft kritiek en toont aan - net als die in Portugal - dat een solvabiliteitsprobleem niet met het verschaffen van liquiditeit valt op te lossen als de schuldendynamiek eenmaal een kritische grens is gepasseerd. Betere vooruitzichten in de VS In de VS geven verschillende sectoren van de economie herstel te zien. Dit geldt zeker voor de automobielindustrie en ook voor de productieindustrie in het algemeen. Woningbouw aan de beterhand PIMCO verwacht dat de woningbouwsector voor het eerst sinds lange tijd weer een bescheiden bijdrage - in de komende twaalf maanden van 0,3% tot 0,4% - aan de economische groei kan leveren. Verder herstel van deze sector kan voor veel werk en inkomen zorgen. Consumentenkrediet is moeilijker beschikbaar Een ander positief signaal in de VS is dat consumentenkrediet weer ruimer beschikbaar komt, met name voor de aanschaf van auto's. Dit kan een belangrijke stimulans zijn voor de economie, zeker als de fiscale stimulans wegvalt.