De kredietverlening in de VS begint langzaam te herstellen. Verwacht wordt dat de Fed morgenbekendmaakt

dat "operation Twist" vervangen wordt.

Twist houdt in dat de Fed eerder opgekochte staatsleningen met een korte looptijd verkoopt in ruil voor obligaties met een langere looptijd.

Dit programma loopt aan het einde van het jaar af en daarbij is sinds juni voor USD 45 mrd per maand omgewisseld. De Fed heeft niet zo veel kortlopende obligaties meer in handen, wat voortzetting haast onmogelijk maakt.

In plaats van Twist zal de Fed die USD 45 mrd naar verwachting inzetten om 'ongesteriliseerde' obligatie-aankopen te doen, dus zonder verkoop van andere obligaties.

Zo'n beleid voert de Fed volgens Theodoor Gilissen Bankiers al langer. Sinds half september is een derde ronde kwantitatieve verruiming voor een bedrag van USD 40 mrd per maand ingezet.

Door de onzekerheid met betrekking tot de Amerikaanse

begroting is voortzetting van de steun om het vertrouwen niet te veel te schaden noodzakelijk.

Verder zal de Fed de verwachting voor economische groei neerwaarts aanpassen, maar zich wel wat positiever over de werkloosheid uitlaten. Donderdag komen de detailhandelsverkopen die door hogere autoverkopen een lichte toename zullen laten zien.

De kredietverlening in de VS begint langzaam te herstellen. Verwacht wordt dat de Fed morgenbekendmaakt dat "operation Twist" vervangen wordt. Twist houdt in dat de Fed eerder opgekochte staatsleningen met een korte looptijd verkoopt in ruil voor obligaties met een langere looptijd. Dit programma loopt aan het einde van het jaar af en daarbij is sinds juni voor USD 45 mrd per maand omgewisseld. De Fed heeft niet zo veel kortlopende obligaties meer in handen, wat voortzetting haast onmogelijk maakt. In plaats van Twist zal de Fed die USD 45 mrd naar verwachting inzetten om 'ongesteriliseerde' obligatie-aankopen te doen, dus zonder verkoop van andere obligaties. Zo'n beleid voert de Fed volgens Theodoor Gilissen Bankiers al langer. Sinds half september is een derde ronde kwantitatieve verruiming voor een bedrag van USD 40 mrd per maand ingezet. Door de onzekerheid met betrekking tot de Amerikaanse begroting is voortzetting van de steun om het vertrouwen niet te veel te schaden noodzakelijk. Verder zal de Fed de verwachting voor economische groei neerwaarts aanpassen, maar zich wel wat positiever over de werkloosheid uitlaten. Donderdag komen de detailhandelsverkopen die door hogere autoverkopen een lichte toename zullen laten zien.