Zijn de BRICS wel zo uniek?

Te midden van alle economische problemen is er bij tijd en wijle ook kritiek op het concept BRIC's (Brazilië, Rusland, India en China), zoals ooit ontwikkeld dor Jim O'Neill.

Zo zouden ook deze landen niet zo bijzonder zijn als het acroniem doet vermoeden. O'Neill ziet echter weinig reden zijn concept aan te passen. Ook al zouden India en Brazilië betere cijfers kunnen laten zien, de vier doen het uitstekend gezien de grote problemen in Europa.

Griekenland en Spanje blijven financiële markten domineren

Nieuws uit Griekenland en Spanje blijft volgens ABN Amro het sentiment op de aandelenmarkten domineren. In Spanje werd bekend dat de fusie/probleem-bank Bankia nog eens EUR 19 miljard aan kapitaal nodig heeft. Voor wat betreft Griekenland domineren politieke peilingen momenteel het nieuws.

De opiniepeilingen in Griekenland wezen begin deze week op een omslag ten gunste van een eventuele coalitie van Nieuwe Democratie en Pasok, partijen die vóór het reddingspakket zijn.

Dit kan erop wijzen dat de Grieken zich steeds sterker bewust worden dat bij een keuze voor de Syriza-partij het Griekse lidmaatschap van de eurozone in gevaar komt, terwijl de meerderheid van de Grieken vóór de euro is.

De Syriza-partij staat echter nog steeds tweede in de peilingen; de situatie blijft dus riskant. Een peiling later in de week liet echter zien dat Syriza toch weer de grootste partij zou worden.

Zijn de BRICS wel zo uniek? Te midden van alle economische problemen is er bij tijd en wijle ook kritiek op het concept BRIC's (Brazilië, Rusland, India en China), zoals ooit ontwikkeld dor Jim O'Neill. Zo zouden ook deze landen niet zo bijzonder zijn als het acroniem doet vermoeden. O'Neill ziet echter weinig reden zijn concept aan te passen. Ook al zouden India en Brazilië betere cijfers kunnen laten zien, de vier doen het uitstekend gezien de grote problemen in Europa.Griekenland en Spanje blijven financiële markten domineren Nieuws uit Griekenland en Spanje blijft volgens ABN Amro het sentiment op de aandelenmarkten domineren. In Spanje werd bekend dat de fusie/probleem-bank Bankia nog eens EUR 19 miljard aan kapitaal nodig heeft. Voor wat betreft Griekenland domineren politieke peilingen momenteel het nieuws. De opiniepeilingen in Griekenland wezen begin deze week op een omslag ten gunste van een eventuele coalitie van Nieuwe Democratie en Pasok, partijen die vóór het reddingspakket zijn. Dit kan erop wijzen dat de Grieken zich steeds sterker bewust worden dat bij een keuze voor de Syriza-partij het Griekse lidmaatschap van de eurozone in gevaar komt, terwijl de meerderheid van de Grieken vóór de euro is. De Syriza-partij staat echter nog steeds tweede in de peilingen; de situatie blijft dus riskant. Een peiling later in de week liet echter zien dat Syriza toch weer de grootste partij zou worden.