De bron van de schuldenexplosie moet bij Alan Greenspan worden gelegd, de voorganger van Ben Bernanke aan het hoofd van de Amerikaanse centrale bank. Greenspan heeft veel te lang een soepele monetaire politiek gevoerd, met als gevolg dat schulden aangaan goedkoop was.

Kan het omzetten van overheidsschulden in inflatie de problemen oplossen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. De kans bestaat dat de centrale banken op een bepaald moment geen andere keuze meer zullen hebben dan de inflatie te laten oplopen. Maar dan kan de geest uit de fles zijn, dit verhaal kan een onverwachte afloop kennen.

De bron van de schuldenexplosie moet bij Alan Greenspan worden gelegd, de voorganger van Ben Bernanke aan het hoofd van de Amerikaanse centrale bank. Greenspan heeft veel te lang een soepele monetaire politiek gevoerd, met als gevolg dat schulden aangaan goedkoop was. Kan het omzetten van overheidsschulden in inflatie de problemen oplossen? De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. De kans bestaat dat de centrale banken op een bepaald moment geen andere keuze meer zullen hebben dan de inflatie te laten oplopen. Maar dan kan de geest uit de fles zijn, dit verhaal kan een onverwachte afloop kennen.