K+S is de grootste producent van kalihoudende meststoffen van Europa en is wereldleider in de productie van zout. Het Duitse bedrijf zag in 2011 zijn omzet stijgen met 11% tot 5,2 miljard euro dankzij een sterke prestatie van de meststoffendivisie (+19% tot 3,3 miljard euro). De stijging van de prijzen voor meststoffen ligt aan de basis van deze stijging, aangezien de productie stabiel bleef op 7 miljoen ton. De zoutdivisie profiteerde van een harde winter in Europa en de VS en kon het record van 2010 evenaren.

Hoewel de bedrijfswinstmarge op zout (12,4%) veel lager is dan op de winstgevende kalihoudende meststoffen (34,7%), blijft K+S vasthouden aan zijn dubbele structuur. De zoutdivisie vormt immers een stabiele factor tegenover de meer volatiele meststoffenmarkt.

De koers van het aandeel is de voorbije maanden fors gecorrigeerd, net als bij alle meststoffenproducenten (zoals het Canadese Potash Corp, 's werelds grootste meststoffenproducent). Oorzaak is de duidelijke negatieve evolutie in de bestellingen van meststoffen in het vierde kwartaal. Geconfronteerd met de wereldwijde economische onzekerheid stellen landbouwers de heropbouw van hun voorraden meststoffen uit. In een reactie kondigde Potash Corp al aan zijn productie te verlagen in een poging de prijzen van meststoffen op peil te houden.

Uit de vooruitzichten die K+S vandaag geeft blijkt dat de markt te fel gereageerd heeft op de achteruitgang van de meststoffenmarkt. Het bedrijf verwacht dit jaar een stabiele omzet en een licht lagere operationele winst. Reden is vooral de zachte winter in het eerste kwartaal van dit jaar die de vraag naar strooizout negatief beïnvloedde.

Het aandeel noteert vandaag terug op een aanvaardbaar niveau, aan 11,8 keer de verwachte winst voor 2012 en 10,4 keer de verwachte winst voor 2013. Het aandeel is dan ook koopwaardig.

Mathias Nuttin

Twitter: @MathiasNuttin

K+S is de grootste producent van kalihoudende meststoffen van Europa en is wereldleider in de productie van zout. Het Duitse bedrijf zag in 2011 zijn omzet stijgen met 11% tot 5,2 miljard euro dankzij een sterke prestatie van de meststoffendivisie (+19% tot 3,3 miljard euro). De stijging van de prijzen voor meststoffen ligt aan de basis van deze stijging, aangezien de productie stabiel bleef op 7 miljoen ton. De zoutdivisie profiteerde van een harde winter in Europa en de VS en kon het record van 2010 evenaren.Hoewel de bedrijfswinstmarge op zout (12,4%) veel lager is dan op de winstgevende kalihoudende meststoffen (34,7%), blijft K+S vasthouden aan zijn dubbele structuur. De zoutdivisie vormt immers een stabiele factor tegenover de meer volatiele meststoffenmarkt.De koers van het aandeel is de voorbije maanden fors gecorrigeerd, net als bij alle meststoffenproducenten (zoals het Canadese Potash Corp, 's werelds grootste meststoffenproducent). Oorzaak is de duidelijke negatieve evolutie in de bestellingen van meststoffen in het vierde kwartaal. Geconfronteerd met de wereldwijde economische onzekerheid stellen landbouwers de heropbouw van hun voorraden meststoffen uit. In een reactie kondigde Potash Corp al aan zijn productie te verlagen in een poging de prijzen van meststoffen op peil te houden.Uit de vooruitzichten die K+S vandaag geeft blijkt dat de markt te fel gereageerd heeft op de achteruitgang van de meststoffenmarkt. Het bedrijf verwacht dit jaar een stabiele omzet en een licht lagere operationele winst. Reden is vooral de zachte winter in het eerste kwartaal van dit jaar die de vraag naar strooizout negatief beïnvloedde.Het aandeel noteert vandaag terug op een aanvaardbaar niveau, aan 11,8 keer de verwachte winst voor 2012 en 10,4 keer de verwachte winst voor 2013. Het aandeel is dan ook koopwaardig.Mathias NuttinTwitter: @MathiasNuttin