De nettowinst per aandeel voor het tweede kwartaal komt uit op 1,21 USD per aandeel. Analisten waren pessimistischer en hadden slechts 72 dollarcent verwacht. Ook de omzet ligt iets hoger dan verwacht.

Of dit beleggers zal bekoren is maar de vraag. Naast de eurocrisis kampt de zakenbank van CEO Jamie Dimon met meerdere problemen. Het imago van goed beheerde bank - één van de weinige die deze reputatie kon behouden doorheen de financiële crisis - is aan diggelen geslagen door een tradingverlies van 4,4 miljard USD in het kantoor in Londen. Dit is 2,4 miljard USD meer dan op 10 mei al werd aangekondigd. Tegelijkertijd werd ook de winst van het eerste kwartaal herzien naar slechts 459 miljoen USD.

In een poging het tradingverlies te temperen verkocht JPMorgan al andere effecten, wat een winst van 1 miljard USD opleverde. De portefeuille kredietderivaten, verantwoordelijk voor de verliezen, is echter zo groot dat de effecten niet verkocht kunnen worden zonder de markt te doen ineenstuiken. Deze portefeuille is dus de facto illiquide.

Beleggers lijken het vertrouwen in de zakenbank te hebben verloren. Sinds april, toen duidelijk werd dat JPMorgan op een portefeuille van illiquide kredietderivaten zit, verloor de bank al bijna 40 miljard USD beurswaarde. Bovendien wordt de bank mee aangeklaagd voor het Londens Libor-schandaal en loopt er in de VS een onderzoek naar mogelijke manipulatie van de energiemarkt. De reputatie van de eens vermaarde zakenbank kan dus nog meer schade oplopen.

Mathias Nuttin

Twitter: @MathiasNuttin

De nettowinst per aandeel voor het tweede kwartaal komt uit op 1,21 USD per aandeel. Analisten waren pessimistischer en hadden slechts 72 dollarcent verwacht. Ook de omzet ligt iets hoger dan verwacht.Of dit beleggers zal bekoren is maar de vraag. Naast de eurocrisis kampt de zakenbank van CEO Jamie Dimon met meerdere problemen. Het imago van goed beheerde bank - één van de weinige die deze reputatie kon behouden doorheen de financiële crisis - is aan diggelen geslagen door een tradingverlies van 4,4 miljard USD in het kantoor in Londen. Dit is 2,4 miljard USD meer dan op 10 mei al werd aangekondigd. Tegelijkertijd werd ook de winst van het eerste kwartaal herzien naar slechts 459 miljoen USD.In een poging het tradingverlies te temperen verkocht JPMorgan al andere effecten, wat een winst van 1 miljard USD opleverde. De portefeuille kredietderivaten, verantwoordelijk voor de verliezen, is echter zo groot dat de effecten niet verkocht kunnen worden zonder de markt te doen ineenstuiken. Deze portefeuille is dus de facto illiquide.Beleggers lijken het vertrouwen in de zakenbank te hebben verloren. Sinds april, toen duidelijk werd dat JPMorgan op een portefeuille van illiquide kredietderivaten zit, verloor de bank al bijna 40 miljard USD beurswaarde. Bovendien wordt de bank mee aangeklaagd voor het Londens Libor-schandaal en loopt er in de VS een onderzoek naar mogelijke manipulatie van de energiemarkt. De reputatie van de eens vermaarde zakenbank kan dus nog meer schade oplopen.Mathias NuttinTwitter: @MathiasNuttin