Opvallend is dat heel wat meer ondernemingen met de cijfers niet konden overtuigen.

Toch hebben de beurzen in de afgelopen weken sterk gepresteerd, waarbij de vrees voor een groeivertraging duidelijk wordt getrotseerd.

Sommige economen vergelijken de huidige situatie met die in 2008-2009. Maar is dat wel zo?

Jim O'Neill (Goldman Sachs): "De huidige situatie verschilt duidelijk die van 2008-2009. De sterke stijging van de beurskoersen is op de eerste plaats het gevolg van het wegvallen van de vrees voor grote financiële rampen. Er lag een grote hoeveelheid cash langs de markten te wachten en dat geld heeft nu zijn bestemming gevonden. Het uitblijven van slecht nieuws volstond om de beurskoersen te doen stijgen. Een ondersteunende factor is uiteraard de Duitse economie, die nog steeds versnelt. Duitsland is op zijn eentje goed voor een derde van de Europese economie. Daarnaast ben ik er zeker van dat China op een zachte landing afstevent, terwijl de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand januari bewijzen dat ook de VS-economie aan de beterhand is."

Opvallend is dat heel wat meer ondernemingen met de cijfers niet konden overtuigen. Toch hebben de beurzen in de afgelopen weken sterk gepresteerd, waarbij de vrees voor een groeivertraging duidelijk wordt getrotseerd. Sommige economen vergelijken de huidige situatie met die in 2008-2009. Maar is dat wel zo? Jim O'Neill (Goldman Sachs): "De huidige situatie verschilt duidelijk die van 2008-2009. De sterke stijging van de beurskoersen is op de eerste plaats het gevolg van het wegvallen van de vrees voor grote financiële rampen. Er lag een grote hoeveelheid cash langs de markten te wachten en dat geld heeft nu zijn bestemming gevonden. Het uitblijven van slecht nieuws volstond om de beurskoersen te doen stijgen. Een ondersteunende factor is uiteraard de Duitse economie, die nog steeds versnelt. Duitsland is op zijn eentje goed voor een derde van de Europese economie. Daarnaast ben ik er zeker van dat China op een zachte landing afstevent, terwijl de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand januari bewijzen dat ook de VS-economie aan de beterhand is."