Segboer: "Granen kenmerken zich door korte cycli die in grote mate gedreven worden door het weer. In slechte jaren, zoals 2010, waarin veel droogte was in belangrijke gebieden als Rusland, Oekraïne en Brazilië, schieten de graanprijzen omhoog."

Dit zet veel boeren aan volgend jaar meer in te zaaien. Als de weersomstandigheden gunstig zijn daalt vervolgens de prijs door overvloedige oogsten.

Segboer: "De langetermijntrend voor agrarische grondstoffen is gunstig. De wereldbevolking blijft doorgroeien en het welvaartspeil stijgt. Dit leidt tot vraag naar meer voedsel én luxer voedsel. Bemesting, efficiëntere productiemethodes en meer irrigatie vergroten de opbrengsten, maar kunnen de prijsstijgingen niet stoppen."

Segboer: "Granen kenmerken zich door korte cycli die in grote mate gedreven worden door het weer. In slechte jaren, zoals 2010, waarin veel droogte was in belangrijke gebieden als Rusland, Oekraïne en Brazilië, schieten de graanprijzen omhoog." Dit zet veel boeren aan volgend jaar meer in te zaaien. Als de weersomstandigheden gunstig zijn daalt vervolgens de prijs door overvloedige oogsten. Segboer: "De langetermijntrend voor agrarische grondstoffen is gunstig. De wereldbevolking blijft doorgroeien en het welvaartspeil stijgt. Dit leidt tot vraag naar meer voedsel én luxer voedsel. Bemesting, efficiëntere productiemethodes en meer irrigatie vergroten de opbrengsten, maar kunnen de prijsstijgingen niet stoppen."