Zoals bekend is de regering Abe er alles aan gelegen om de Japanse economie te laten groeien.

Vanuit verschillende media wordt er wat smalend gedaan over de kansen hierop.

Dat blijkt ook op het moment dat de Nikkei-225 niet stijgt maar fors daalt. Vaak wordt dan de conclusie getrokken dat het experiment is mislukt. Daarbij voorbijgaand aan het feit dat er al heel wat bereikt is.

Hetzelfde beeld zien we bij de koersontwikkeling van de yen. De munt kwam de versus de dollar van een daling van 82 yennen naar 103 onder druk te liggen. De koers kwam vorige vrijdag uit op 97.

Nog altijd een daling van bijna 20% ten opzichte van ruim zes maanden geleden. Dat de daling niet elke dag kan doorgaan is logisch.

Vraag is of de komende weken de munt weer kan gaan verzwakken. Gezien de vastberadenheid van de Japanse centrale bank lijkt het daar wel op.

Wel dient er rekening gehouden worden dat ook de Japanse bank naar de grafieken kijkt. Het 200 daags gemiddelde ligt op 89. Tot dat niveau mag er weinig worden verwacht uit Tokyo.

Zoals bekend is de regering Abe er alles aan gelegen om de Japanse economie te laten groeien. Vanuit verschillende media wordt er wat smalend gedaan over de kansen hierop. Dat blijkt ook op het moment dat de Nikkei-225 niet stijgt maar fors daalt. Vaak wordt dan de conclusie getrokken dat het experiment is mislukt. Daarbij voorbijgaand aan het feit dat er al heel wat bereikt is. Hetzelfde beeld zien we bij de koersontwikkeling van de yen. De munt kwam de versus de dollar van een daling van 82 yennen naar 103 onder druk te liggen. De koers kwam vorige vrijdag uit op 97. Nog altijd een daling van bijna 20% ten opzichte van ruim zes maanden geleden. Dat de daling niet elke dag kan doorgaan is logisch. Vraag is of de komende weken de munt weer kan gaan verzwakken. Gezien de vastberadenheid van de Japanse centrale bank lijkt het daar wel op. Wel dient er rekening gehouden worden dat ook de Japanse bank naar de grafieken kijkt. Het 200 daags gemiddelde ligt op 89. Tot dat niveau mag er weinig worden verwacht uit Tokyo.